Trendy schoonheidssalon voor mannen heeft ongekend succes in Afghanistan

Afghaanse mannen die een hippe haarsnit willen, hun wenkbrauwen willen epileren of make-up laten aanbrengen: onze westerse ogen hadden het tijdens voorgaande bezoeken nooit eerder gezien in Kaboel. Het trendy schoonheidssalon voor mannen "Elite" bewijst echter dat er een markt voor is, net zoals dat make-up voor mannen aan een opmars bezig is in de Afghaanse hoofdstad en daar zit de oorlog voor iets tussen. 

"We helpen hier dagelijks 100 tot 120 klanten", begroet eigenaar Mahdi Modarris ons enthousiast tussen zijn werk door. In het salon heerst een gezellige drukte. Zelf kijken we onze ogen uit. We wanen ons in Parijs, London of Brussel,  maar niet Kaboel. Zo a-typisch is dit salon.

Nog merkwaardiger misschien is dat niemand van de aanwezige klanten,  allemaal Afghaanse mannen, vreemd opkijkt als blijkt dat een vrouwelijke  journaliste zich op hun territorium begeeft. Het lijkt de normaalste zaak ter wereld. 

Eigenaar Mahdi Modarris

Vliegende start

Eigenaar Mahdi droomde al jaren van een eigen salon en startte acht maanden geleden met Elite. "Ik ben begonnen met 15 medewerkers. 10 gingen aan het werk in de zaal, 2 waren verantwoordelijk voor de schoonmaak, 1 persoon deed het onthaal en ik huurde ook een kok in. Maar al snel bleek dat we het werk met dit team niet rondkregen. Daarop heb ik 5 mensen extra in dienst genomen en inmiddels zijn we hier al met 24 aan de slag."

We behoren tot een jonge generatie die van Europese stijlen houdt en dit is nu eenmaal de enige plek in Kaboel waar je voor een Europese snit terechtkan

klant Massoud

Klant Massoud heeft "Elite" ontdekt toen hij een nieuwe haarsnit wilde en is laaiend enthousiast. "Je krijgt een behandeling volgense Europese standaarden. Vandaar de populariteit. We behoren tot een jonge generatie die van Europese stijlen houdt en dit is nu eenmaal de enige plek in Kaboel waar je voor een Europese snit terechtkan." 

Make-up voor mannen

In de algemene ruimte wordt er niet alleen geknipt, mannen krijgen er ook schoonheidsbehandelingen, voetbaden of kunnen bij een hongertje een hamburger bestellen, terwijl ze zich in de watten laten leggen. In kleinere kamers kunnen klanten terecht voor tatoeages, VIP-behandelingen of make-up. De airco zorgt ervoor dat de temperatuur in het salon aangenaam blijft, in tegenstellling tot de verstikkende temperaturen buiten van  40 graden of meer. 

bruidegom Bashir

Bashir is 24 en gaat straks trouwen. De bruidegom laat zich uitgebreid onder handen nemen. Hij krijgt niet alleen een nieuw kapsel aangemeten, maar wil make-up op met alles erop en eraan: fond de teint, oogschaduw, mascara, glitters en lipstick.  Eigenaar Mahdi wijst ons erop dat meer en meer jongeren in de straten van Kaboel make-up gebruiken. De oorlog die al jaren het land teistert, heeft daar mee de aanzet toe gegeven.  

"Sommige mensen raakten gewond door de oorlog en hadden littekens op hun gezicht. Op het ogenblik dat ze wilden trouwen, wilden ze er graag beter uitzien. Met professionele make-up konden we oneffenheden vullen en bedekken. Op die manier voelde de bruidegom zich beter in zijn vel. Geïnspireerd door de bruidegommen  begonnen mannen te overwegen om make-up te dragen."

Ali is een vriend van  bruidegom Bashir en pikt die make-up trend mee op. "Ik gebruik gemiddeld één keer per maand make-up. Meestal doe ik dit als ik ga feesten, samen met mijn vrienden, al kan het ook bijvoorbeeld om naar een huwelijk te gaan."

Schoonheidssalon Elite in Kaboel

Honger naar groei

Voor eigenaar Mahdi gaat het hard, veel harder dan hij ooit had durven dromen. Intussen maakt hij al plannen om een of meerdere nieuwe filialen te openen op diverse plaatsen in Kaboel, waar naar schatting zo’n 5 miljoen mensen leven.

En al was het niet meteen de bedoeling: ook Afghaanse vrouwen vinden voorzichtig hun weg naar zijn schoonheidssalon. Zeker als ze een korte snit willen, komen ze graag naar hier aangezien vrouwelijke kappers het niet gewend zijn om korte kopjes te knippen. Voorlopig worden de vrouwen wel nog in een aparte ruimte gekapt. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen