AFP or licensors

Trump kondigt vertrek aan van hoogste Amerikaanse veiligheidschef

De Amerikaanse president Donald Trump laat via Twitter weten dat zijn hoogste veiligheidschef Dan Coats opstapt. Het is niet duidelijk of hij ontslagen is of zelf opstapt. Coats was de coördinator van de nationale inlichtingendiensten. Hij wordt opgevolgd door een Republikeins Congreslid, een vurige verdediger van Trump.

Dan Coats coördineerde als directeur de verschillende inlichtingendiensten van de Verenigde Staten sinds maart 2017. "Dan Coats vertrekt op 15 augustus", liet president Trump weten via Twitter, langswaar hij hem ook bedankt voor bewezen diensten. Of de 76-jarige Coats al of niet zelf ontslag nam, is nog onduidelijk.

Coats verschilde wel vaak van mening met president Trump. Zo vindt hij -in tegenstelling tot Trump- dat Noord-Korea nog altijd een bedreiging vormt op vlak van kernwapens. Begin dit jaar was er openlijk onenigheid met president Trump over de Iran-kwestie, omdat Coats niet geloofde dat Iran aan een kernwapen werkte. Ook waarschuwde Coats herhaaldelijk voor mogelijke cyberaanvallen uit Rusland.

De nieuwe directeur wordt John Ratcliffe, een Republikeins Congreslid dat beschouwd wordt als een medestander van president Trump.

Meest gelezen