Appels verbrand door de zon in de fruitstreek: "Vroeger kenden we dat niet"

De fruittelers hebben het niet gemakkelijk. Hitte, hagel en een windhoos hebben veel schade veroorzaakt aan de fruitbomen. En dan is er nog altijd de Russische boycot waardoor ze hun peren niet meer verkocht krijgen.

De fruittelers krijgen het zwaar te verduren deze zomer. Hun fruitbomen hebben erg afgezien door de hittegolf, maar ook door de felle hagelbuien. En dan was er vorige week ook nog een windhoos. Ook fruitteler Stefan Veulemans uit Kortenaken is nu al een stuk van zijn oogst verloren: "Toen het 40 graden was, hadden we zonnebrand op de appels, daarna was er die windhoos. Heel wat fruitbomen liggen neer."

"Maar het ergste was de hagel daarbij. De appels zijn kapot door de hagel, die hebben geen waarde meer. De peren zijn iets sterker, die zouden we nog kunnen plukken, maar door de Russische boycot, zie ik daar ook geen toekomst in. Vroeger exporteerden we in totaal 70.000 ton conference-peren naar Rusland en dat is nu niet meer het geval."  

Niet alleen de Russische boycot is een probleem, ook de klimaats­verandering. Stefaan merkt echt dat het klimaat aan het veranderen is. "Sinds 2010 zien we dat ons fruit meer en meer last heeft van zonnebrand, vroeger kenden we dat niet. En er is ook meer hagel dan vroeger. En wat ons ook parten speelt, is Europa. De fruitsector in Polen, Hongarije en Roemenië krijgt veel subsidies van Europa en wij krijgen niks. Voor veel fruitbedrijven is het heel heel zwaar." Vandaar de oproep van Stefaan: "Koop Belgisch fruit!"    

Meest gelezen