Archieffoto

Komt Vlaamse formatie weer op gang? N-VA en Vlaams Belang spreken elkaar "later deze week"

Het ziet ernaar uit dat Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) de draad van de Vlaamse formatiegesprekken deze week weer oppikt. In de loop van de week is alvast een gesprek met Vlaams Belang gepland.

Vlaams informateur Bart De Wever drukte begin juli op de pauzeknop van de Vlaamse formatiegesprekken, in afwachting van meer duidelijkheid op federaal niveau. De opdracht van de twee federale informateurs werd toen verlengd tot vandaag. Later op de dag brengen ze verslag uit bij de koning.

Een maand later ziet het ernaar uit dat de Vlaamse formatie­gesprekken weer op gang getrokken zullen worden. De Wever heeft in elk geval "later deze week" een gesprek met Vlaams Belang. Dat is bevestigd aan onze redactie. Of hij deze week ook met andere partijen rond de tafel zal zitten, is niet duidelijk. Bij CD&V en Open VLD houden ze de lippen op elkaar.

Verkennen of kiezen?

Volgens persagentschap Belga heeft de N-VA de voorbije maand een aantal signalen gekregen die een doorstart van de Vlaamse formatie mogelijk maken. De Wever wilde onder meer garanties van Open VLD en CD&V dat zij niet in een "anti-Vlaamse federale regering" zouden stappen - een federale regering zonder Vlaamse meerderheid (en zonder N-VA) dus.

Verschillende CD&V'ers hebben zich intussen uitgesproken tegen een deelname aan een federale regering zonder Vlaamse meerderheid. En verschillende liberale kopstukken hebben zich afgezet tegen een paars-groene piste op federaal niveau.

Gisteren zaten de N-VA en de PS ook voor het eerst sinds de verkiezingen samen rond de tafel voor een verkennend gesprek op federaal niveau, onder leiding van het informateursduo Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR). Dat gesprek verliep naar verluidt heel beleefd en constructief. "Er zijn geen harde woorden gevallen, er is niemand boos weggelopen. Dus dat is al een succes", zegt VRT NWS-Wetstraatjournaliste Goedele Devroy.

Mogelijk zijn dat allemaal elementen die ervoor zorgen dat de Vlaamse formatiegesprekken weer op gang getrokken worden. Maar "het is niet duidelijk of de gesprekken zullen doorgaan in een verkennende fase of dat De Wever deze week een keuze zal maken met welke coalitiepartners hij echte regeringsonderhandelingen wil opstarten", zegt Devroy.

Meest gelezen