Videospeler inladen...

Vrouw uit Steenokkerzeel sterft door allergische reactie na wespenaanval

Een vrouw uit Steenokkerzeel is vrijdagnacht gestorven als gevolg van een wespenaanval. Ze werd meerdere keren gestoken, waarna ze een hartstilstand kreeg en uiteindelijk overleed.

De wespenaanval vond twee weken geleden bij haar thuis plaats. Ze zou een wespennest gevonden hebben en plots kreeg ze het volledige nest over zich heen. Ze werd meermaals gestoken en daarop volgde een allergische reactie die een hartstilstand veroorzaakte. De vrouw lag twee weken in een coma in het  UZ Leuven, waarna ze overleed.

Verschillende mogelijke reacties

Volgens toxicoloog Jan Tytgat komt dit soms wel voor: "Gelukkig gebeurt dit niet al te vaak, maar het is toch wel bekend in de literatuur. Er zijn drie mogelijke reacties na een wespensteek. Bij de meeste mensen zal het gaan om een lokale reactie die zeer pijnlijk en onaangenaam is, maar na ongeveer drie dagen verdwijnt die steek. De toxische reactie over het volledige lichaam is wel problematisch en in het ergste geval is dat een allergische reactie. Bij een toxische reactie in je hele lichaam moet je je inbeelden dat je ongeveer 10 à 20 steken tegelijk kan krijgen. Dat zal dan leiden tot bewustzijnsverlies, sterke daling van de bloeddruk, hoofdpijn en diarree. Een persoon kan ook in functie van een voorgaande sensibilisering sneller een allergische reactie vertonen dan iemand anders. Dat is natuurlijk heel gevaarlijk." 

Evalueer je steek

"Het is heel belangrijk om na te gaan waar je juist gestoken bent", zegt Tytgat. "Als de steek bijvoorbeeld in een vinger is, dan moet je bijvoorbeeld onmiddellijk je trouwring of andere ringen verwijderen. Die ringen kunnen een zwelling veroorzaken. Bij een steek in de hals of in de mond moet je onmiddellijk naar spoed gaan. Ook is het belangrijk om te weten of het om een wespensteek gaat. De samenstelling van die steek is helemaal anders dan bijvoorbeeld een bijensteek. Goed kijken om welk insect het dus gaat."

"Je kan antihistaminica nemen. Dat zijn geneesmiddelen die de reactie van je lichaam zullen proberen te temperen. Een gevolg van een wespensteek is dat bepaalde cellen die behoren tot het immuunsysteem zullen reageren op een wespensteek en nieuwe stoffen zullen aanmaken. Die geneesmiddelen gaan die nieuwe stoffen dan wat proberen te controleren. Zo kan je dan normaal beter de dag doorkomen na een wespensteek. Mijn advies is om als je gestoken wordt door een aantal wespen, zeker 3 à 4 weken uit de buurt van die beestjes te blijven."

Preventieve maatregelen

Er zijn wel een aantal preventieregels, vertelt Tytgat: "Loop nooit buiten met blote voeten, gebruik niet al te veel geurende stoffen zoals geurende zonnecrème, blijf ook weg van vuilnisbelten. Daarnaast is het ook belangrijk om kalm te blijven. Je mag die dieren niet kwaad maken, want ze kunnen dan raar uit de hoek komen. Let ook altijd goed op als je zoete drankjes drinkt of een stuk fruit eet."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen