Oranje zandoogje doet het goed - foto Wikimedia Commons

Warme zomers lokken andere vlinders naar Vlaamse tuinen

Uit de jaarlijkse telling blijkt dat we andere vlinders in de tuin zien als gevolg van hitte en droogte. "De verandering is opvallend snel aan het gebeuren", zegt Natuurpunt.

Er zijn nog zekerheden: het koolwitje blijft het vaakst geteld in Vlaanderen. Maar de rest van de top tien is dooreengeschud, meldt Natuurpunt na de meting van de voorbije drie weken. Zuiderse soorten zoals de keizersmantel, de koninginnenpage, de kleine parelmoervlinder (foto hieronder) zijn in opmars: "netelvlinders" zoals de dagpauwoog, de kleine vos en het landkaartje verliezen terrein. Die soorten zijn, als rups, afhankelijk van het groen van brandnetels. 

Brandnetels hebben vorige zomer te lijden gehad onder de droogte. Waarschijnlijk zijn toen heel veel rupsen gestorven.

Wouter Van Reusel - Natuurpunt

Lees verder onder de foto:

Kleine parelmoervlinder in opmars - foto Wikimedia Commons

In het algemeen zijn er minder vlinders die gevoelig zijn voor droogte en meer exemplaren van soorten die van de warmte houden. Die verschuiving kan toegeschreven worden aan de extreme weersomstandigheden van deze en vorige zomer.

"Opvallend is dat de verandering zo snel gebeurt, zoals bij de bekende dagpauwoog: vorig jaar in driekwart van de tuinen opgemerkt, dit jaar in amper 3 op de 10. Vlinders zijn gevoeliger voor klimaatopwarming dan vogels," merkt Wouter Van Reusel op. Vlinders vliegen ook steeds vroeger op het jaar.

Lees verder onder de foto:

Dagpauwoog in de verdrukking - foto Wikimedia Commons

Er zijn ook regionale verschillen: het oranje zandoogje houdt van Oost-en West-Vlaanderen; de citroenvlinder is vooral in Antwerpen en Limburg te vinden.

Lees verder onder de foto:

Citroenvlinder houdt van Antwerpen en Limburg - foto Wikimedia Commons - Ina Brinks-Mijdenga

Gemiddeld acht vlinders van vier soorten per tuin, dat is niet geweldig, zegt Wouter Van Reusel van Natuurpunt. "Het is geen topjaar, want er waren meer soorten die verloren dan soorten die wonnen."  

Alles samen zijn de afgelopen weken 116.851 vlinders geteld door 15.000 tellers. De telling liep van 6 tot en met 28 juli, drie weken dus, in plaats van één weekend zoals vroeger. De komende weken wordt nog verder onderzoek verricht naar de meetresultaten. Meer info bij Natuurpunt.

Dit is de top tien in Vlaanderen:

1. Klein koolwitje
2. Bruin zandoogje
3. Atalanta
4. Oranje zandoogje
5. Groot koolwitje
6. Gehakkelde aurelia
7. Dagpauwoog
8. Citroenvlinder
9. Bont zandoogje
10. Distelvlinder

Koolwitje: meest getelde vlinder in Vlaanderen

Meest gelezen