Videospeler inladen...

Het prijskaartje van een reis: iedereen verdient vakantie, maar wat als je niet genoeg verdient? 

De luchthaven van Zaventem verwacht vandaag de drukste dag van het jaar. Ook op de Europese autowegen zal er dit "zwart weekend" veel passage zijn van vakantiegangers. Toch is reizen financieel gezien niet voor iedereen een evidentie. Wat kost een gezinsreis minimaal en hoe zet Vlaanderen zich in om vakantie betaalbaar te maken voor mensen met een beperkt inkomen?

Hoewel massaal veel vakantiegangers dit weekend vertrekken of terugkeren, zijn reizen of uitstapjes geen vanzelfsprekendheid voor iedereen. Meer dan 23% van de Belgen kan zich geen week vakantie veroorloven, zo blijkt uit een onderzoek van Eurostat.  

Wat mag dat kosten, zo'n reis?

Om een idee te krijgen van wat een vakantie minimaal kost, kunnen de referentiebudgetten van het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek (Thomas More) worden gebruikt. "De budgetten geven aan hoeveel inkomen een gezin minimaal nodig heeft om deel te nemen aan de maatschappij", zegt onderzoekster Bérénice Storms. De organisatie kaart de kloof aan tussen het vereiste en het werkelijke inkomen van een gezin.  

Er werden referentiebudgetten berekend voor tien verschillende menselijke behoeftes: gezonde voeding, adequate huisvesting, toegankelijke gezondheidszorg en persoonlijke verzorging, geschikte kleding, rust,  ontspanning, een veilige kindertijd, veiligheid, betekenisvolle sociale relaties en mobiliteit. Binnenin de behoefte ontspanning werd bekeken hoeveel budget nodig is voor een vijfdaagse vakantie aan de kust. Daarbij werd uitgegaan van een verblijf van vier nachten in een stacaravan of chalet.

Vakantie voor iedereen

Een dergelijk budget op tafel leggen is niet voor iedereen haalbaar. Er hangen echter een aantal belangrijke voordelen vast aan vakantie, zegt Marianne Schapmans, directeur van Steunpunt Vakantieparticipatie: "Het bevordert de gezondheid, versterkt de familiebanden en vergroot de sociale netwerken. Na een vakantie staan mensen positiever in het leven en hebben ze meer zelfvertrouwen." De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wijdt ook een artikel aan het recht op rust, vrije tijd en vakantie.  

Om die reden wil Iedereen Verdient Vakantie, een netwerk van Toerisme Vlaanderen, ervoor zorgen dat mensen met een beperkt inkomen  ook op reis kunnen gaan. Ze werken samen met de toeristische sector die kortingen geeft, zodat ze daguitstappen of vakanties kunnen aanbieden tegen een verlaagd tarief. Om mensen te informeren over het aanbod schakelen ze sociale organisaties of "Rap-Op-Stap-reisbureaus" in. 

In 2018 trokken 166.779 mensen op reis via het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie. Naast een focus op mensen die leven in armoede, maken ze de vakantiedrempel ook lager voor onder meer mensen met een mentale of fysieke beperking. 

In 2018 trokken 166.779 mensen eropuit via Iedereen Verdient Vakantie

Zelf de kosten drukken?

Wie zelf zijn vakantiebudget wil beperken, kan denken aan volgende tips: 
 
  • Sociale restaurants bieden warme maaltijden aan voor een prikje. 
  • Vervoersmaatschappijen geven vaak korting tijdens (verlengde) weekends, feestdagen of vakantieperiodes. Sommige mensen hebben bovendien recht op een verhoogde tegemoetkoming.
  • De website van UIT in Vlaanderen laat toe om te filteren op gratis activiteiten. In verschillende gemeenten kan een UITPAS aangevraagd worden. 
  • De website van USE-IT geeft low-budget-tips voor jonge toeristen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Voor meer informatie over de werking van Iedereen Verdient Vakantie, surf naar www.iedereenverdientvakantie.be

Meest gelezen