Brandweer Brussel koopt container om elektrische auto's te blussen

De brandweer van Brussel is een procedure opgestart voor de aankoop van een container om brandende elektrische auto's in onder te dompelen. Steeds vaker zijn er branden met elektrische auto's of brommers, het is erg moeilijk en gevaarlijk om die te blussen.

Maandagnamiddag moest de brandweer een elektrische bromfiets blussen in Schaarbeek. Het voertuig stond op de openbare weg en was niet aangesloten op een laadpaal. Waarschijnlijk is de bromfiets spontaan in brand gevlogen. De batterijen werden ondergedompeld in een metalen vat met water om af te koelen, maar voor batterijbranden van elektrische auto's is méér nodig. Daarvoor wil de brandweer een speciale container kopen om die  auto's in water onder te dompelen.

24 uur blussen 

"Een elektrische wagen blussen is niet zo eenvoudig", zegt woordvoerder Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. "De batterij is onderverdeeld in verschillende compartimenten die dan weer bestaan uit cellen. Als één van die cellen begint te branden, slaat dat over naar de volgende cel en zo naar alle compartimenten van die batterij. Het duurt lang alvorens het vuur gedoofd is. Er zijn voorbeelden van in Amerika waar men 5.000 liter water gebruikt heeft en de wagen was nog niet gedoofd. Het is eenvoudiger om de wagen onder te dompelen in een container met water en dan 48 uur te wachten tot de batterij helemaal is afgekoeld."  

Container

De brandweer van Brussel heeft momenteel nog geen container, maar heeft wel een samenwerkingsakkoord met de Audi-fabriek van Vorst. "De bedrijfsbrandweer van Audi heeft wel zo'n container", zegt Walter Derieuw. "Die laten we dan onder politiebegeleiding overbrengen naar de plaats van de brand. Onze kraan heft het voertuig op en steekt het dan in de container en onder begeleiding van een autopomp wordt die container weer naar Vorst gebracht. Maar dat is omslachtig, er kruipt veel tijd en veel mankracht in. Daarom is de beslissing nu genomen om zelf zo'n container aan te kopen."  

Walter Derieuw van de Brusselse brandweer

Meest gelezen