Burgemeester Hans Bonte (SP.A) wil sancties tegen "hardcore racistisch" VB-gemeenteraadslid in Vilvoorde

Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, reageert furieus op uitspraken van het gemeenteraadslid Jurgen Van Duyse (Vlaams Belang). Van Duyse reageerde deze week op een Facebookbericht van het uiterst rechtse "Schild & Vrienden" met de woorden "Ik ben allergisch aan bruinen".

"Meneer Van Duyse is een hardcore racist", reageert Bonte. "Hij doet de meest rauwe, racistische uitspraken en dat moet stoppen. Ik hoop dat de gerechtelijke instanties die moeten waken over de naleving van de wetgeving rond discriminatie dit ook zien en daar de gepaste gevolgen aan geven." Bonte vindt het compleet onaanvaardbaar dat gemeenteraadsleden dit soort van uitspraken doen. "Hij verziekt de boel, dus ik hoop dat het parket hier zijn verantwoordelijkheid in neemt."

Het is niet de eerste keer dat het gemeenteraadslid in opspraak komt. Begin oktober - een dikke week voor de gemeenteraadsverkiezingen - werd Van Duyse genoemd in een dossier van de krant Het Laatste Nieuws. Daarin worden tientallen leden van Vlaams Belang beschuldigd van nazi-sympathieën. Begin dit jaar verscheen Van Duyse ook al met een T-shirt van de uiterst rechtse beweging Schild & Vrienden op de gemeenteraad van Vilvoorde. Het is op een bericht van die beweging dat Van Duyse nu de uitspraken doet.

Parket moet ingrijpen

Voor Hans Bonte is de maat vol. "In ons bestuursakkoord staat heel duidelijk dat we elke vorm van racisme willen aanpakken. Ik ga nakijken in welke mate de deontologische codes voor gemeenteraadsleden hier geschonden worden. Maar voor alle duidelijkheid: dit is een strafrechtelijk misdrijf en dan moet het parket optreden. Ik ga contact opnemen met het parket om duidelijk te maken dat het opnieuw de spuigaten uitloopt. Het duurt wat mij betreft te lang vooraleer het parket hier tegen optreedt", aldus de Vilvoordse burgemeester.

Meest gelezen