Nieuwe studie: de maan is 150 miljoen jaar ouder dan gedacht

Onderzoekers van de ULB en de universiteit van Keulen hebben de chemische samenstelling van maangesteente geanalyseerd, en daaruit blijkt dat de maan sneller na de vorming van ons zonnestelsel ontstaan zou zijn. De maan zou ongeveer 4,51 miljard jaar oud zijn. 

Wetenschappers analyseerden maanstalen die door astronauten van de Apollo-missies tussen 1969 en 1972 werden meegebracht naar de aarde. Het onderzoek werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Geoscience

"Schattingen over de leeftijd van de maan schommelen tussen 30 en 200 miljoen jaar na de vorming van ons zonnestelsel. (....) Wij besluiten dat de maan zich veeleer vroeg vormde, ongeveer 50 miljoen jaar na het zonnestelsel", zeggen onderzoekers nu. Zij komen tot die conclusie na analyse van maangesteenten, onder meer via het bestuderen van chemische elementen als hafnium en wolfraam. Op basis daarvan werd bepaald wanneer de stolling van de maan plaatsvond. 

Ons zonnestelsel ontstond zowat 4,56 miljard jaar geleden, voor de maan zou dat 4,51 miljard jaar zijn. De maan zou ontstaan zijn na een botsing tussen de vroege aarde en een ander hemellichaam ter grootte van Mars. Het was Maxwell Thiemens van de universiteit van Keulen die het onderzoek leidde.

Schattingen over de leeftijd van de maan gingen van 30 tot 200 miljoen jaar na de vorming van ons zonnestelsel (...) Wij houden het op 50 miljoen

Meest gelezen