Videospeler inladen...

Ethiopiërs planten ruim 350 miljoen bomen in 12 uur tijd, zegt regering

In het Oost-Afrikaanse land Ethiopië zijn volgens de autoriteiten in 12 uur tijd meer dan 350 miljoen bomen geplant. Dat is een wereldrecord. De actie is bedoeld om de ontbossing tegen te gaan. Ethiopië zet zwaar in op herbebossing, omdat de mensen, die er massaal aan landbouw doen, de gevolgen van de voorbije ontbossing aan den lijve ondervinden. "Het is een fantastische zet van de regering." 

Op het einde van de jaren 1800 was nog zo'n 35 procent van Ethiopië bebost, heden ten dage is dat nog minder dan 4 procent. Oorzaken van die drastische ontbossing zijn: de snel groeiende bevolking waardoor er meer nood is aan landbouwland, onduurzaam bosbeleid en klimaatverandering. De gevolgen van het verdwijnen van de bossen zijn nefast.

In 2016 stapte Ethiopië mee in het initiatief "African Forest Landscape Restoration Initiative", waarbij ruim 20 Afrikaanse landen zich inzetten om tegen 2030 zo'n 100 miljoen hectare land te herstellen, een doelstelling die intussen al ruim gehaald werd. En daar heeft Ethiopië flink aan bijgedragen, met de campagne "Green legacy" van premier Abiy Ahmed.

Tussen mei en oktober is het de bedoeling om liefst 4 miljard bomen te planten in het land. Tot nu zitten de Ethiopiërs aan 2,6 miljard exemplaren. En gisteren zijn er in een dag tijd liefst 350 miljoen bomen bij geplant, liet minister van Innovatie en Technologie Getahun Mekuria weten op Twitter. Een wereldrecord, dat tot nu op naam stond van India waar 3 jaar geleden ruim 50 miljoen bomen werden geplant op een dag tijd.

In de publieke media van Ethiopië lopen promotievideo's waarin de bevolking wordt opgeroepen om boompjes te planten. En gisteren werden bepaalde openbare diensten zelfs even gesloten waardoor ambtenaren aan de actie konden deelnemen. Critici zeggen dat de regering de actie gebruikt om de aandacht af te leiden van andere problemen in het land.

Ethiopië is hotspot van erosie

Jean Poesen, geograaf aan de KU Leuven, denkt dat het getal best wel eens kan kloppen. Poesen werkt al 20 jaar in Ethiopië en is er nog altijd actief met diverse projecten. Het is ook logisch dat Ethiopië er zo op inzet, zegt hij, omdat het gaat om een agrarische maatschappij waarbij zowat 80 procent van de bevolking leeft van de landbouw - iedereen krijgt er een hectare land om in de etensbehoeften te voorzien - en omdat de mensen de voorbije jaren  de effecten van de massale ontbossing hebben ervaren.

"Het is een land met veel reliëf en bij hevige regen vloeit de grond snel weg. De goede toplaag, die rijk is aan organisch materiaal, spoelt het eerst weg. Ethiopië is een erosie-hotspot op de kaart van Afrika. De mensen zien het effect van de ontbossing", zegt Poesen. 

Bij hevige regen vloeit de vruchtbare toplaag weg, en het is een land met veel reliëf

Ethiopië telt ruim 100 miljoen inwoners en minstens evenveel stuks vee of schapen, en de bevolkingsdruk op het land is groot. Maar door de negatieve effecten van de ontbossing zijn in het noorden al langer initiatieven genomen om de situatie te keren, zegt Poesen. "In het noorden is de situatie - door die erosie - heel extreem. Sommige landbouwgronden zijn daar uit productie genomen, maar het goede nieuws is dat die zich snel herstellen." 

Eucalyptus en economie

Overigens planten de Ethiopiërs soms zelf al massaal bomen aan omdat de vraag naar hout groot is. Het gaat dan vaak om eucalyptus, zegt Poesen. Want door de economische groei is de vraag naar hout enorm gestegen. "Na 5 à 6 jaar hebben ze voor elke eucalyptus een stam die 1 dollar waard is, en op 1 hectare kunnen ze 10.000 bomen zetten." 

Iedereen denkt dat het zo niet verder kan

Voor alle duidelijkheid: bij de bomen die nu geplant zijn, is het niet de bedoeling om die opnieuw om te hakken. Poesen denkt dat het draagvlak voor het fenomeen van de klimaatverandering enkel maar zal vergroten naarmate de bevolking de positieve effecten van de massale herbebossing ervaart: minder erosie, betere doorsijpeling van water, rijkere bodems enz.

"De mensen hangen er veel meer van de natuur af dan wij. Ze halen ook heel veel uit de bossen, zoals kreupelhout, kruiden, paddestoelen enz. Het bos is het jasje van de arme man, hoor je wel eens." De ontbossing moet iets van het verleden worden, als alles goed gaat: "Iedereen denkt dat het zo niet meer verder kan." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen