verzamelaar Joe Berardo, foto jm-madeira.pt

Grootste particuliere kunstcollectie van Portugal in beslag genomen

Een rechtbank in Portugal neemt de enorme kunstcollectie van de omstreden zakenman Joe Berardo in beslag. De man heeft een schuld van 900 miljoen euro uitstaan bij 3 grote banken. Berardo is een van de rijkste mannen van Portugal. De inbeslagneming gebeurde na zijn weigering om zijn schulden te betalen. De collectie is 600 miljoen euro waard. Nog niet genoeg dus...

De nu 75-jarige José Manuel Rodrigues "Joe" Berardo begon zijn zakelijke carrière in de wijnbouw op zijn geboorte-eiland Madeira. Snel ging hij internationaal, eerst naar Zuid-Afrika, waar hij actief was in allerlei ondernemingen. Uiteindelijk stortte hij zich als belegger en speculant op de financiële sector. Nu blijkt dat hij een enorme schuld heeft opgebouwd. Afbetaling ontloopt hij door allerlei juridische trucs. Als hij zijn schuld van 300 miljoen euro bij de staatsbank niet afbetaalt, draait de Portugese belastingbetaler daarvoor op. Dat veroorzaakt beroering.  

Van postzegels via Picasso naar Boeddhabeelden

Als kind al begon Berardo te verzamelen, eerst postzegels, prentkaarten en lucifersdoosjes. Vanaf 1989 collectioneert hij moderne kunst, art deco, Chinees porselein en Boeddhabeelden. Een aankoop gebeurt meestal impulsief. Zo kocht hij boeddha's om ze in zijn Vredestuin te zetten na de verwoesting van de beelden in Banyan, Afghanistan, door de taliban.  

Berardo bij zijn Warhols, foto sol.sapo.pt
João Girão / Global Imagens

Intussen bezit Berardo 4000 objecten, en daar zijn werken bij van Picasso, Miró, Mondriaan, Bacon, Gilbert & George, Dalí, Richter en Warhol. 1200 van die artefacten zijn erg waardevol en belangrijk. Hij gebruikte ze soms als onderpand bij leningen. Vaak leent hij schilderijen uit voor tentoonstellingen. 

Bliksemcarrière, plotselinge val

Tot nu had Berardo een goede relatie met de Portugese overheid. In 2007 opende het Museo Colleçao Berardo in een stadje ten noorden van Lissabon. Ook elders zijn delen van zijn collectie te zien, onder meer in een voormalige wijnkelder, in het cultureel centrum van Belèm en in zijn Vredestuin. De Portugese staat heeft overigens het eerste recht op aankoop als Berardo werken van de hand wil doen. 

De Boeddha Vredestuin van Berardo, foto atentoviseu.blogspot.com

Maar wat nu? Het is helemaal niet zeker dat de overheid de collectie in handen krijgt. Berardo zal ongetwijfeld alle juridische middelen en procedures inzetten om zijn verzameling, al was het deels, in handen te houden. 

Berardo bij "zijn" Liechtenstein, foto sabado.pt

Meest gelezen