Wildzwemmers in een rivier in Duitsland
(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

In Scandinavië en Zwitserland mag wildzwemmen wél bijna overal, waarom bij ons niet?

Onze waterlopen en kanalen zien er zeker bij mooi weer soms verleidelijk uit, toch mag er op de meeste plaatsen niet gezwommen worden. In ons land geldt een zwemverbod, tenzij het uitdrukkelijk is toegelaten. In Scandinavië en Zwitserland bijvoorbeeld is het net het omgekeerde: daar mag iedereen overal zwemmen, tenzij er een plaatselijk verbod is. "In de Rijn in Basel is er grote stroming en varen grote schepen, maar toch mag je daar zonder problemen zwemmen."

Zwemmen in bevaarbare waterlopen is in ons land overal verboden en dus strafbaar. Ook wildzwemmen in meren en plassen is verboden, tenzij het expliciet is toegestaan door het lokale bestuur. "In Zwitserland en Scandinavië is het overal toegestaan, tenzij het specifiek vermeld staat van niet", zegt Paul Steinbrück van vzw Pool is cool. Die vereniging zet zich in voor meer openluchtzwemmogelijkheden in Brussel.

We gaan in België volgens Steinbrück op een totaal andere manier om met risico’s. "In Zwitserland en Scandinavië krijg je van jongs af aan mee hoe je moet omgaan met water. Daar leer je bijvoorbeeld van niet oververhit in koud water te springen, omdat je dan een koudeshock kunt krijgen en kunt verdrinken. Mensen worden goed geïnformeerd over de risico’s en kennen ze dan ook beter."

Mensen worden goed geïnformeerd over de risico’s en kennen ze dan ook beter

Paul Steinbrück van vzw Pool is cool

Gisteren nog is in Kortrijk een jongeman van 21 omgekomen toen hij ging zwemmen in het kanaal met vrienden en verdronk. Met betere informatie en toegankelijkheid moet zwemmen in de natuur ook bij ons veilig kunnen, aldus Steinbrück. "In de Rijn in Basel (red. Zwitserland) is er grote stroming en varen grote schepen, maar toch mag je daar zwemmen", zegt hij. "Er is eenvoudige infrastructuur voorzien om gemakkelijk in en uit het water te gaan en borden die aangeven waar je best wel en niet zwemt. Op die manier kan iedereen zelf een inschatting van het risico maken."

De verantwoordelijkheid ligt er met andere woorden bij de zwemmer en niet de eigenaar of uitbater van de waterloop of -plas zoals in ons land. "In België, maar even goed in Frankrijk of Groot-Brittannië is de eigenaar verantwoordelijk als er iets gebeurt, daarom kiezen ze gemakkelijker om zwemmen te verbieden."

Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Onze kanalen worden druk bevaren"

Bij de Vlaamse Waterweg dat in Vlaanderen de bevaarbare waterwegen beheert, staan ze niet te springen om het systeem helemaal om te gooien naar pakweg Scandinavisch model. "Het is bij ons overal verboden, net omdat onze kanalen zo druk bevaren worden", zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg NV. "Dan is het gemakkelijker om te zeggen dat het nergens kan en uitzonderingen aan te duiden, dan te zeggen dat het overal mag en overal borden te zetten."

Stinissen benadrukt dat ze bij de Vlaamse Waterweg afraden om te zwemmen waar dat niet mag. "Er moet maar een enkele keer iets gebeuren, we willen dat absoluut vermijden", zegt ze. "Er zijn genoeg plaatsen waar mensen toch veilig kunnen zwemmen en we raden aan om die plaatsen op te zoeken."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Steinbrück onderlijnt dat Pool is cool niet pleit voor de volledige invoering van een Zwitsers of Scandinavisch systeem. "Eigenlijk is er niet veel nodig", zegt hij. "Gewoon meer informatie over hoe je veilig kan zwemmen, dat zou een deel van de zwemlessen kunnen zijn bijvoorbeeld. En een beetje extra infrastructuur om vlot in en uit het water te geraken. Zo gaan mensen vanzelf naar de plaatsen waar het gecontroleerd en veilig kan en vermijden ze de plaatsen waar het echt te gevaarlijk is om te zwemmen."

Meest gelezen