Ivago laat zwerfvuil Gentse Feesten analyseren

Afvalophaler Ivago heeft zowel tijdens als na de Gentse Feesten heel wat afval opgehaald, en een deel daarvan werd met veegwagens opgeruimd. Dat veegvuil laten ze nu onderzoeken, om te weten wat er nog rondslingert op straat.

Het centrum van Gent is nog aan het bekomen van de Gentse Feesten. De laatste kraampjes zijn weg en het afval is opgeruimd. In totaal heeft afvalophaler Ivago er meer dan 300.000 kilogram afval opgehaald. Een deel daarvan is het veegafval dat door de veegwagens is opgeruimd. Dit jaar woog dat zo'n 52.000 kilogram. Het is een daling tegenover de vorige editie, maar het kan natuurlijk beter. Daarom laat Ivago dat zwerfvuil analyseren door het bedrijf OWS, dat daarin is gespecialiseerd.

Al het veegvuil werd door de veegwagens verzameld op de site van Ivago, en wordt meteen gesorteerd. "We hebben een afspraak met Ivago gemaakt om de dag na de laatste opruiming meteen te beginnen met de nauwkeurige analyse", zegt Bruno De Wilde van OWS. "Er zit nog organisch afval tussen, en dat begint te rotten. Daarom willen we de klus klaren in een kleine zes uur. Er zijn ook zes mensen aan de slag, op die manier kan dat snel gebeuren." 

Representatief staal

Het spreekt voor zich dat er een staal wordt genomen uit de hele afvalberg, zegt De Wilde: "We gaan natuurlijk niet alles sorteren, maar we nemen een staal dat echt representatief is. We mengen al het veegvuil van de hele Gentse Feesten, en  nemen een deel om te analyseren." In de eerste fase wordt het gesorteerd in tien verschillende fracties (glas, papier en karton, metalen verpakkingen, hamburgerdoosjes,...), om daarna elk deel te wegen. "Dan wordt elk onderdeel gemeten, en dan maken we de berekeningen. Die worden in een rapport gegoten en aan Ivago geleverd", aldus De Wilde.

Meten is weten

De metingen gebeuren niet zomaar, de bedoeling is om met die cijfers aan de slag te gaan: "Meten is weten", zegt De Wilde, "En als we de samenstelling van al dat zwerfvuil kennen, kunnen de overheden maatregelen nemen om dat afval tegen te gaan. Op die manier kunnen ze gerichte acties nemen om de afvalberg te verkleinen."

Meest gelezen