Videospeler inladen...

Klacht tegen onbekenden na brand in Notre-Dame: "Men had moeten waarschuwen voor loodvergiftiging"

De voorbije weken was al duidelijk geworden dat de omgeving van de Notre-Dame zwaar vervuild is. De brand van 15 april heeft bijna 400 ton lood van de torenspits en het dak de omgeving in gejaagd. De actiegroep Robin des Bois gaat er van uit dat de autoriteiten nalatig zijn geweest en dient een klacht in tegen onbekenden. 

Volgens Robin des Bois hadden de autoriteiten het publiek sneller moeten waarschuwen voor de risico's en meer voorzorgen moeten nemen. Niet alleen de omwonenden hadden meer informatie moeten krijgen, maar ook de kijklustigen en de toeristen. Volgens de milieugroep had men ook een ruimere perimeter kunnen instellen om mensen verder op afstand te houden. 

Ook de arbeiders die na de brand op de werf hebben gewerkt, kregen pas veel te laat informatie over de gezondheidsrisico's. Pas vorige week, nadat er steeds meer gegevens bekend raakten over de loodverspreiding, liet de prefect van Parijs de restauratiewerken opschorten.

Klacht tegen X

Met een klacht "tegen X",  ingediend bij de Rechtbank van Eerste Aanleg in Parijs, laat de actiegroep het aan de rechters over om te bepalen welke autoriteiten in de fout zijn gegaan. "Wij denken aan het stadsbestuur van Parijs, aan de lokale besturen van het 6e, 5e en 4e arrondissement en aan het regionaal gezondheidsagentschap", zegt woordvoerder Jacky Bonnemains.  De milieu-organisatie voert aan dat de nalatigheid van de overheden "als gevolg had dat het leven van andere mensen in gevaar is gebracht en dat er geen hulp is geboden aan wie in gevaar verkeerde". 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder onze correspondent Frank Renout vanuit Parijs:

Videospeler inladen...

Meest gelezen