Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Mexicaanse president: "Mexico zal geen akkoord met VS sluiten om veilig derde land te zijn voor migranten"

Mexico is niet van plan om een overeenkomst met de Verenigde Staten te sluiten om Mexico als veilig derde land te beschouwen. Enkele dagen geleden deed Guatemala dat wel, maar de Mexicaanse president Lopez Obrador heeft het Amerikaanse voorstel afgewezen. "We kunnen ons daar niet toe verbinden."

Eind vorige week sloot Guatemala een akkoord met de Verenigde Staten waardoor Guatemala een "veilig derde land" wordt voor asielzoekers die naar de VS willen. Vluchtelingen en migranten uit Centraal-Amerikaanse landen als El Salvador en Honduras die via Guatemala (en later Mexico) de VS willen bereiken, zullen door dit akkoord voortaan bescherming moeten aanvragen in Guatemala.

Het akkoord maakt het de Amerikaanse regering meteen ook mogelijk om asielzoekers die toch via Guatemala in de VS zijn geraakt, terug te sturen naar Guatemala. Het akkoord zou de migratiedruk op de VS moeten verlichten. Maar critici wijzen erop dat Guatemala, een arm en gewelddadig land, amper in staat is om voor zijn eigen burgers te zorgen. Bovendien trekken heel veel Guatemalteken zelf naar de VS in de hoop op een beter leven.

Een soortgelijk akkoord hebben de Verenigde Staten ook aan Mexico voorgesteld, zegt de Mexicaanse president Andrés Manuel Lopez Obrador, maar hij heeft dat naar eigen zeggen geweigerd. "We kunnen ons daar niet toe verbinden", zegt Lopez Obrador in een interview met het persagentschap Bloomberg.

Centraal-Amerika ontwikkelen

De Mexicaanse regering gelooft niet dat zo'n overeenkomst de juiste weg is om de migratie onder controle te houden. "Wij geloven meer in samenwerking en in economische ontwikkeling", zegt Lopez Obrador. "Die is onmisbaar." De enige manier om de migratie vanuit Mexico naar de VS, maar ook en vooral die vanuit Centraal-Amerikaanse landen als Honduras, El Salvador en Guatemala een halt toe te roepen, is die landen verder ontwikkelen, vindt de president.

Ik heb een droom dat er ooit een dag komt dat Mexicanen niet meer naar de VS trekken om er te gaan werken omdat ze gelukkig kunnen zijn in het land waar ze geboren zijn

Mexicaanse president Andrés Manuel Lopez Obrador

Volgens Lopez Obrador is dat ook hetgene wat zijn land nu aan het doen is, met een ontwikkelingsprogramma "met respect voor de mensenrechten". "Ik heb een droom dat er ooit een dag komt, nog binnen mijn presidentschap, dat Mexicanen niet meer naar de VS trekken om er te gaan werken. Omdat ze hier werk zullen hebben en gelukkig kunnen zijn in het land waar ze geboren zijn."

In hetzelfde interview benadrukt Lopez Obrador dat hij zijn Amerikaanse collega Donald Trump meer als een bondgenoot beschouwt dan als een tegenstander, hoewel Trump de migratieregels in zijn land verstrengt en zich meermaals minachtend heeft uitgelaten over Mexico en zijn inwoners. We hebben een grens van meer dan 3.000 kilometer, we moeten wel overeenkomen, vindt Lopez Obrador. "Politiek is uitgevonden om de confrontatie te vermijden."

Meest gelezen