Videospeler inladen...

Proces tegen Amerikaanse rapper A$AP Rocky start, na rel tussen Trump en Zweedse premier 

In Zweden start het erg gemediatiseerde proces tegen de Amerikaanse rapper A$AP Rocky. De rapper staat samen met twee mannen uit zijn entourage terecht, omdat ze betrokken waren bij een vechtpartij in de Zweedse hoofdstad Stockholm eind vorige maand. De Amerikaanse president Donald Trump vroeg op Twitter al om de vrijlating van de rapper en ook Amerikaanse sterren als Kanye West en Justin Bieber nemen het voor de rapper op.

In een arrondissementsrechtbank in Stockholm start het proces tegen A$AP Rocky, wiens echte naam Rakim Mayers is. De 30-jarige rapper was op tournee in Zweden, toen hij betrokken raakte bij een vechtpartij. Er bestaat ook videomateriaal van dat gevecht. Na een concert werd de Amerikaanse rapper voor zijn betrokkenheid bij dat gevecht opgepakt. De man zit al sinds 3 juli in voorhechtenis. 

Volgens de Zweedse procureur heeft de Amerikaan samen met twee kompanen "tezamen, opzettelijk en gepland" het 19-jarige slachtoffer Mustafa Jafari aangevallen op 30 juni in Stockholm. De rapper zegt dat hij uit zelfverdediging handelde en pleit onschuldig. Ook de moeder van de zanger is naar Zweden gevlogen en werd aan de rechtbank gezien. 

Het proces duurt drie dagen. Als de rapper veroordeeld wordt, riskeert hij tot 2 jaar cel. Het proces wordt achter gesloten deuren gehouden, omdat de zaak al veel media-aandacht kreeg.

Moeder Asap Rocky

Waarom verdedigt Trump de rapper?

Deze rechtszaak heeft al tot een ongewone diplomatieke rel geleid tussen de Amerikaanse president en de Zweedse premier Stefan Löfven. Het begon met de steun die A$AP Rocky kreeg van collega-rapper Kanye West en diens vrouw Kim Kardashian. Het koppel, en vele andere bevriende artiesten, vinden dat A$AP Rocky niet eerlijk behandeld werd en willen hem helpen. Het bekende koppel is intussen kind aan huis bij de Amerikaanse president, en ze riepen Trump zijn hulp in om hun kameraad vrij te krijgen.

Kim Kardashian en Kanye West
2019 Invision

De Amerikaanse president wou het celebrity koppel graag een handje helpen. Hij had het tegen de pers ook over "de gigantische steun die A$AP Rocky krijgt van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in zijn land" en hij doelt duidelijk op meer populariteit bij deze gemeenschap. Trump belde meteen met de Zweedse premier Löfven. Na het gesprek trok de president naar Twitter en prees zijn collega die een “zeer getalenteerd premier” is en hij hoopte op een goede afloop. 

Maar het telefoongesprek haalde niet veel uit en de toon van de Amerikaanse president zijn tweets veranderde: "Geef A$AP Rocky zijn vrijheid terug. Wij doen zoveel voor Zweden, maar blijkbaar is dat niet wederzijds. Zweden moet zich concentreren op zijn echte criminaliteitsprobleem!"

De Zweedse premier leek niet onder de indruk. Trump ging nog een stapje verder en trok opnieuw naar Twitter:  "Ik ben zeer teleurgesteld in premier Stefan Löfven omdat hij niet ingrijpt. Zweden laat onze Afro-Amerikaanse  gemeenschap in de VS in de steek. (...) Behandel Amerikanen eerlijk."

Of deze actie de president populairder heeft gemaakt bij de Afro-Amerikaanse gemeenschap in zijn land, valt te betwijfelen. Er klonk meteen veel kritiek over zijn acties.

Op social media volgde heel wat negatieve commentaar. "Wij doen helemaal niets voor Zweden, zij hebben een regering die geleid wordt door intellectuele en morele leiders in tegenstelling tot de onze" ... Of "De president van de machtigste natie ter wereld denkt dat hij met een paar boze tweets het rechtssys­teem van een ander land kan beïnvloeden." 

Kim Kardashian op bezoek bij President Donald Trump
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

#JusticeforRocky

Heel wat andere bekende Amerikanen namen het ook al voor A$AP Rocky op. Enkele dagen na zijn arrestatie werd de hashtag #JusticeforRocky opgericht, waar onder meer Justin Bieber, Sean "Diddy" Combs, maar ook topmodel Naomi  Campbell om zijn vrijlating vragen.

Rapper A$AP Rocky is niet zo'n klinkende naam als Jay-Z of Kanye West. Maar de rapper werd eerder genomineerd voor twee Grammy’s en werkte al samen met bekende namen als Drake en Kanye West. De rapper is dus een bekend en geapprecieerd artiest in de hip hop scene. 

Meest gelezen