Heisa rond "fake filmfestival" in Antwerpen: organisatoren van (echt) filmfestival Iffa dienen klacht in

Het zogenaamde International Film Festival Antwerpen Belgium (IFFAB) ronselt inschrijvingen van filmmakers. Alleen, zo ontdekte Knack Focus gisteren, lijkt dat festival waarschijnlijk helemaal niet te bestaan. Het échte filmfestival van Antwerpen, Iffa, dat volgend voorjaar voor het eerst plaatsvindt, heeft daarom een klacht ingediend tegen onbekenden.

Om alle spraakverwarring te vermijden: volgend jaar vindt er wel degelijk een filmfestival plaats in Antwerpen. Dat is het vorige maand gelanceerde International Film Festival Antwerpen (Iffa), dat wordt georganiseerd door de vzw Calicot. Het zal plaatsvinden van 10 tot 15 maart 2020.

Maar op het filmfestivalplatform FilmFreeway.com, waarlangs filmmakers hun werk inschrijven voor festivals, circuleerde de voorbije dagen een oproep voor nog een tweede Antwerps festival, het zogenaamde "International Film Festival Antwerpen Belgium (IFFAB)", ontdekte Knack Focus gisteren.

Spijtig genoeg is dit soort van praktijken gangbaar in de filmindustrie

Ben Geysen, Iffa

"IFFAB" zou plaatsgrijpen in oktober volgend jaar. Aan filmmakers werd gevraagd om hun films in te dienen en daar moesten ze dan tot 75 dollar (67 euro), afhankelijk van de lengte van de film, voor neertellen. 

Blijkt dat niemand in de Vlaamse filmwereld al gehoord heeft van "IFFAB". Ook het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) weet van niks. Daar komt nog eens bovenop dat ook het Antwerpse hotel waar het zou plaatsvinden uit de lucht komt vallen: er blijkt helemaal geen filmevenement op die datum plaats te vinden. Dat doet de organisatoren van het Iffa concluderen dat het "meer dan waarschijnlijk" om een nepfestival gaat, om jonge filmmakers op te lichten. 

(Lees verder onder de foto)

Screenshot van de webpagina van het vermoedelijk valse "IFFAB".

Klacht

"Zo gauw we op de hoogte waren van het bestaan van een filmfestival met een naam die verdacht veel op de onze leek hebben we de zaak onderzocht en geconcludeerd dat dit nep is", zegt Ben Geysen van Iffa in een persmededeling. 

De vzw Calicot dient daarom ook klacht in tegen onbekenden. FilmFreeway.com heeft intussen de oproep van het vermoedelijk valse IFFAB offline gehaald. "Spijtig genoeg is dit soort van praktijken gangbaar in de filmindustrie", stelt Geysen nog. "FilmFreeway.com doet er naar eigen zeggen alles aan om dit te vermijden maar er glippen blijkbaar nog altijd enkelen door de mazen van het net."

Herbeluister hier het gesprek met Knack Focus-journalist Jasper Van Loy, in "De wereld vandaag" van gisteravond, op Radio 1:

Meest gelezen