Nieuw-Zeelandse Maori komen op straat voor "gestolen generatie"

De Maori, een inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, protesteren en doen een oproep om het wegnemen van jonge kinderen van hun ouders te stoppen. Kinderen uit kwetsbare milieus, voornamelijk Maori, worden bij hun ouders weggehaald en onder staatsopvang geplaatst. 

Kinderen uit risicogroepen in Nieuw-Zeeland worden al decennialang van hun ouders weggehaald en in staatszorg geplaatst. De meeste kinderen die in die staatszorg worden opgenomen, zijn Maori. De inheemse bevolking gelooft dat het proces van het plaatsen van de kinderen racistisch is en een erfenis is van de kolonisatie. 

Duizenden Maori-mensen protesteerden vandaag in Nieuw-Zeeland en riepen op om een einde te maken aan deze praktijken. Ze riepen slogans en dragen borden met de tekst: "Handen af ​​van onze tamariki" - het Maori-woord voor kinderen. Er werden ook protesten gehouden in andere grote steden.  

Newsroom, een online nieuwssite, bracht onlangs een documentaire uit waarbij ze het proces van het wegnemen van een baby konden vastleggen. In de documentaire is te zien hoe de Oranga Tamariki, de ambtenaren van het kinderministerie, een pasgeboren baby proberen weg te halen van zijn moeder in het ziekenhuis. 

De Oranga Tamariki plaatst kinderen uit kwetsbare milieus in staatsopvang, vooral bij voorvallen van huiselijk geweld en drugsmisbruik. Maar de plaatsingen zouden dus ook soms onnodig gebeuren bij gezinnen die voldoende steun hebben van familie. De documentaire leidde tot een grote publieke verontwaardiging. 

(Lees verder onder tweet.)

Nieuw-Zeeland heeft het hoogste zelfmoordcijfer bij tieners in de wereld. De meesten van hen zijn Maori-jongeren. De Maori-jongeren hebben een grotere kans om in contact te komen met geweld, drugs, depressie en armoede.

Bryce Edwards, een politiek commentator aan de Victoria University in Wellington zegt dat de regering met moeilijke problemen kampt: "De regering zit in een moeilijk parket, omdat er geen aanwijzingen zijn dat hun beleid voor een vooruitgang heeft gezorgd in de ongelijkheid." De kinderen die in de staatszorg opgroeien, zouden geen garantie op een beter leven hebben.   

De woordvoerder van premier Jacinda Ardern, die wereldwijd bekendstaat om haar medelievende manier van regeren, reageerde dat Ardern een ondergefinancierd systeem heeft geërfd van de vorige centrumrechtse regering. "Nieuw-Zeeland heeft twee langetermijn problemen: er zijn te veel kinderen die gescheiden worden van hun familie en onder staatszorg belanden, maar er zijn ook te veel kinderen die gedood of slecht behandeld worden door hun families."

Het protest viel samen met een ander protest in Nieuw-Zeelands grootste stad Auckland, waar er wordt geprotesteerd tegen een bouwproject op een stuk land dat volgens de Maori heilig is. 

Meest gelezen