2019 Invision

"Old town road" staat al 17 weken op 1 in Amerikaanse hitlijst, rapper Lil Nas X breekt oude record van Mariah Carey 

Het nummer "Old town road" van de Amerikaanse rapper Lil Nas X staat nu al 17 weken op nummer 1 in de officiële Billboard-hitlijst in de Verenigde Staten. Daarmee is een record gebroken: nooit eerder stond een lied zo lang bovenaan de Amerikaanse hitlijst.

"Old town road" is een mix van country, hiphop en rap en staat intussen dus al 17 weken helemaal bovenaan in de Amerikaanse hitlijst. Het lied doet het erg goed via audiostreaming en de videoclip is ook al tientallen miljoenen keren bekeken op YouTube en wordt massaal gedeeld op sociale media.

Aanvankelijk was het een solonummer van de amper 20-jarige Lil Nas X, die de beat voor het lied heeft gekocht op een website waar producers hun geproduceerde beats kunnen aanbieden aan artiesten. De beat van "Old town road" is trouwens van de hand van de Nederlander Young Kio. Wat later voegde Lil Nas X de Amerikaanse countryster Billy Ray Cyrus nog toe. The New York Times had onlangs een interview met de artiesten.

Het nummer kreeg nog meer aandacht toen enkele maanden geleden de Amerikaanse hitlijst Billboard "Old town road" weghaalde van zijn countrylijst, omdat het geen echt countrynummer zou zijn. Volgens sommigen zat daar een racistisch motief achter, een zwarte "cowboy"-artiest zou geen echte country kunnen maken. Billboard zelf ontkende in alle toonaarden dat racisme iets met de beslissing zou te maken hebben.

Intussen bestaan er ook verschillende remix-versies van het lied en die tellen mee in de hitlijst, waardoor "Old town road" nu al 17 weken op nummer 1 in de Verenigde Staten staat. Ook elders in de wereld voert het lied trouwens hitlijsten aan. Bij ons staat het nummer momenteel op plaats drie in de Ultratop, nadat het 11 weken op nummer 1 heeft gestaan.

Record

Lil Nas X heeft op Twitter gereageerd op het succes. Met een filmpje - opgenomen vanop het toilet - bedankt hij iedereen die heeft bijgedragen aan het record.

Want het gaat inderdaad om een record. Nooit eerder stond een lied zo lang aan de top van de Billboard-hitlijst. De hit doet beter dan het vorige record van 16 weken. Dat record werd gedeeld door "One sweet day" (1996) van Mariah Carey en Boyz ll Men, en door "Despacito" (2017) van Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin Bieber.

Mariah Carey - die in 1996 na 16 weken van de eerste plaats werd verdrongen door Céline Dion met "Because you loved me" - moet nu dus de fakkel doorgeven aan Lil Nas X. De diva heeft op Twitter haar gelukwensen overgemaakt aan de rapper.

Beluister hier het nummer:

Meest gelezen