Petitie tegen sloop Villa Sainte Anne in Halle

In Halle groeit het protest tegen de afbraak van de villa Sainte Anne. De buurtbewoners van de villa zijn gestart met een onlinepetitie “save the villalaan". Hiervoor hebben ze comité V opgericht. Een ontwikkelaar wil de villa afbreken en er een appartementsblok neerplanten. Op 9 augustus willen de buurtbewoners de petitie overhandigen aan het schepencollege.

"Comité V is ontstaan uit bezorgde buren die actie willen voeren tegen de sloop van de villa", vertelt voorzitter Mark Vander Cluyzen. "De villa is het uithangbord van de wijk en is gebouwd aan het einde van 1920. De architect is René Housiaux en dat is toch wel iemand met naam en faam. Hij heeft wat art deco en eclectische gebouwen gemaakt in Brussel die ook op een erfgoedlijst zijn geïnventariseerd."

"In de plaats van die villa wil men een zielloos stuk beton neerplanten in de vorm van 22 appartementen van vier verdiepen hoog en enkele ondergrondse garages. Niet alleen wij als comité zijn tegen die sloop, maar wij krijgen ook steun van verenigingen uit Halle en politieke partijen. Het leeft wel, dus we hebben hoop."

Eigenaar verantwoordelijk voor sloop

De oorzaak van de sloop ligt eigenlijk bij de eigenaar, vertelt Vander Cluyzen: "Die villa moet weg, omdat de huidige eigenaar heeft besloten om de villa te verkopen. Ondanks het feit dat hij initieel de bedoeling had om een koper te zoeken die de villa intact zou houden, is dat toch niet gebeurd. De redenen daarvan zijn mij onbekend, maar hij heeft toch verkocht aan een bouwheer. Die man heeft beslist om een aanvraag in te dienen om de villa te slopen en er appartementen op te zetten." 

Villa van alle bewoners

"De villa staat op een kruispunt en dat wilt zeggen dat elke Hallenaar die naar zijn werk of de winkel gaat de villa passeert", zegt Vander Cluyzen. "Het is een stukje cultuur geworden van de Hallenaar en het is een zeer bijzonder gebouw. Het is één van de weinige gebouwen in die art deco eclectische stijl. Als we daar nu de sloophamer zouden tegenzetten, zou dat echt onzin zijn."  

Petitie stopt niet

"We zitten al aan ongeveer 1.200 handtekeningen tegen de sloop", bevestigt Vander Cluyzen. "Voor 9 augustus zouden we graag zoveel mogelijk handtekeningen hebben, want dan willen we de petitie overhandigen aan de burgemeester en het schepencollege. Als zij daarna niet akkoord gaan met onze standpunten, dan gaan we sowieso nog verder met de petitie." Iedereen kan dus nog steeds online de petitie tekenen. 

Meest gelezen