Deze postbus maakt deel uit van "The Village", een van de voorstellingen van Theater Aan Zee dit jaar

Theater Aan Zee start vandaag, en voor een keer zijn de late beslissers niét te laat

Het 10-daagse festival Theater aan Zee start deze namiddag in Oostende. Gastcurator Lucas De Man vroeg én kreeg meer tickets, waardoor het festival niet is uitverkocht. Theater Aan Zee draait dit jaar rond betrokkenheid, en dat merk je in de programmatie. 

Lucas De Man heeft naar eigen zeggen lang getwijfeld toen Theater Aan Zee vroeg om gastcurator te worden van deze editie: “Ik ben geen programmator, ik ben een maker. Als ik het gevoel heb dat ik heel braaf moet doen wat men zegt, dan doe ik niet mee.”

Op zijn vraag werden 2.000 tickets cadeau gedaan via organisaties, om mensen te bereiken die anders minder makkelijk naar het theater komen. En er zijn vooral méér tickets, waardoor voor het eerst in jaren nog niet alle (goede) voorstellingen zijn uitverkocht. Lucas De Man koos ook voor een overkoepelend festivalthema.

Theater Aan Zee is geen vertier voor de elite, het is een oefening in mens-zijn

Lucas De Man, gastcurator Theater Aan Zee
Lucas De Man (foto Anne Harbers)

“We hebben “Betrokkenheid” als thema gekozen, en we breiden dat echt uit" vertelt De Man enthousiast. "Dus - naast het klassieke theater - zijn er ook publicaties, en een eigen magazine. En we bedenken ook nieuwe theatervormen.” Samen met zijn gezelschap Stichting Nieuwe Helden maakt Lucas De Man “The village” dat vanmiddag in première gaat: theater, wandeling en tentoonstelling in één.

“Ik zou graag ín een documentaire lopen in plaats van ernaar kijken”, legt De Man uit. “Gewoon theater – zitten en kijken – kan heel mooi zijn maar ik wou de mens de keuze geven om z’n eigen tempo te bepalen. Dus het mixt een tentoonstelling met een voorstelling.” In “The village” bundelt Stichting Nieuwe Helden alles wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd over ongelijkheid.

Ik zou graag ín een documentaire lopen, in plaats van ernaar kijken

Lucas De Man, gastcurator Theater Aan Zee

"Ongelijkheid gaat niet alleen over armoede. Ongelijkheid wil zeggen dat je niet mag of kan meedoen met de maatschappij. Ouderen, gekleurde mensen, arme mensen en mensen die de taal niet spreken lijden eronder, maar óók jonge mensen. Wij begrepen er niets van. Dus we zijn gaan uitzoeken of die ongelijkheid in het DNA van de mens zit, of toch in het systeem.” 

“Bij "The village" gaat het over ongelijkheid, daar is het festivalthema heel duidelijk aanwezig", gaat De Man verder. Maar betrokkenheid sijpelt ook op andere manieren door in Oostende de komende dagen. "Bij Theater Aan Zee 2019 gaat het over de relatie tussen jezelf, de ander en de wereld. Dit zijn tijden waarin mensen bang worden, denk maar aan de recente verkiezingsuitslag. Er zijn duidelijke extremen. Mensen voelen zich niet meer gezien. In zo’n tijden heb je het meer dan ooit nodig om even samen te zijn, en te kunnen delen: ik ben mens, en ik zoek."

"Ik denk dat wij als professionele verhalenvertellers een grotere verantwoordelijkheid hebben dan de afgelopen 300 jaar, om de mensen te helpen het leven aan te kunnen. Dus Theater Aan Zee is niet 10 dagen vertier voor de elite, Theater Aan Zee is 10 dagen een oefening in mens-zijn."

"Ik ben heel trots dat het gelukt is om het programma heel divers te maken, zonder dat we daar de hele tijd mee naar buiten treden", besluit Lucas De Man. "Het publiek apprecieert het blijkbaar, want er is al 11 procent meer verkocht dan vorig jaar. Alleen willen we heel graag dat er méér mensen komen dan ooit tevoren, dus kom maar af. Er is genoeg dat niet uitverkocht is, en het is traditioneel genoeg voor de mensen die vinden dat theater nooit moet veranderen.”

Beluister hieronder de reportage over "The village", de theatrale expo van Lucas De Man en Stichting Nieuwe Helden:

Meest gelezen