Videospeler inladen...

VS vraagt België om schepen voor veiligheidsmissie in Straat van Hormuz

De Belgische defensie onderzoekt een vraag van de Verenigde Staten om deel te nemen aan een maritieme veiligheidsmissie in de Straat van Hormuz, bij Iran.  Die moet vrij scheepvaartverkeer garanderen in de Golfregio, nadat er al een tijd spanningen zijn geweest. De voorbije weken werden er schepen aangevallen, volgens de VS door Iran. 

De Verenigde Staten proberen al sinds juni een coalitie te smeden om de veiligheid te garanderen in de Straat van Hormuz, tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman. Die is strategisch, ongeveer een derde van de ruwe olie die over zee vervoerd wordt, gaat door die zeestraat. 

De voorbije weken liepen de spanningen op nadat schepen aangevallen en gesaboteerd werden. Volgens de VS is dat het werk van Iran. Dat land ontkent elke betrokkenheid maar nam twee weken geleden wel een Brits schip in beslag, als vergelding voor de Britse inbeslagname van een Iraanse tanker. 

De Amerikanen hebben ons land effectief om steun gevraagd, bevestigt het kabinet van minister van Defensie Didier Reynders (MR). Die bezorgde de informatie aan het parlement en de Kamercommissie Defensie zal zich over de kwestie buigen, bevestigt voorzitter Peter Buysrogge (N-VA).  Welke bijstand ons land zal leveren, wordt momenteel onderzocht door Defensie.

"Ik ga ervan uit dat die vraag bekeken wordt op technisch en operationeel vlak", zegt Buysrogge.  "De politieke kwestie of er al dan niet een deelname komt van het Belgisch leger in de Straat van Hormuz is in tijden van een regering in lopende zaken een beslissing die toekomt aan het parlement." Tot nader order staat de eerstvolgende commissie Defensie begin september gepland. 

Ook Duitsland kreeg dezelfde vraag als ons land, bevestigt de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, om zich net zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan te sluiten bij de missie in de Straat van Hormuz. 

Het Verenigd Koninkrijk wilde zelf graag een Europese coalitie smeden met onder andere Duitsland en Frankrijk. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt lanceerde dat voorstel, uit vrees dat de Verenigde Staten zich te weinig terughoudend zouden opstellen. De VS stapten eerder al uit het nucleaire akkoord met Iran. Intussen is Hunt geen minister meer en Boris Johnson premier.  Het is nog onduidelijk op welke manier hij verder wil met de kwestie.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen