Videospeler inladen...

Wat weten we over de man die in Duitsland moeder en kind op de sporen duwde?

In Duitsland, in het station van Frankfurt, werd gisteren een vrouw samen met haar kind op de sporen geduwd, net voor de aankomst van een hogesnelheidstrein. De moeder kon zichzelf redden, de jongen van acht jaar kwam om het leven. Wat weten we over de man die moeder en kind op de sporen duwde? 

De dader probeerde eerst te ontkomen en liep weg uit het station. Maar de man werd achtervolgd door omstaanders en kon overmeesterd worden. De man is ondertussen opgepakt door de politie. Hij is nu ook officieel in verdenking gesteld voor moord. 

“De 40-jarige man is afkomstig uit Eritrea. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen”, vertelt VRT-journalist en expert Duitsland Jeroen Reygaert in "De wereld vandaag" op Radio 1. “Hij kwam in 2006 naar Zwitserland, vroeg daar asiel aan en kreeg dat in 2008. De man staat sindsdien bekend als goed geïntegreerd. Zo kreeg hij een integratierapport C in Zwitserland, wat zowat het beste rapport is dat je kan behalen.”

(Lees verder onder foto)

Weinig duidelijkheid over motief

Maar de laatste dagen zouden er signalen geweest zijn dat het minder goed ging met de man. “Hij leek de laatste tijd psychische problemen te ervaren”, gaat Reygaert verder. “Zo werd hij al dagen gezocht door de Zwitserse politie omdat hij vorige week zijn buurvrouw bedreigde met een mes, haar wurgde en opsloot in haar eigen huis. Sindsdien was hij spoorloos, tot hij gisteren na zijn gruwelijke daad gevat werd.”

Over het motief van de man bestaat nog weinig duidelijkheid. “Zijn daad  zou niet politiek, noch ideologisch of godsdienstig geïnspireerd zijn, dat is wat vanmiddag gezegd werd op een persconferentie van Binnenlandse zaken en de politie”, duidt Reygaert. “Het gaat om een koelbloedige moord te wijten aan die psychische problemen. Dat denken ze in Duitsland.”

Tweede gelijkaardig incident

Het incident is geen alleenstaand geval. Deze maand is het de tweede keer dat er in Duitsland iemand op de sporen wordt geduwd. De vraag stelt zich of deze twee zaken iets met elkaar te maken hebben.

“Het geval vorige week in Noordrijn-Westfalen en nu dit zijn losstaande gevallen”, zegt Reygart. “Al kan het ook niet uitgesloten worden dat er imitatie in het spel is. Nu zullen de veiligheidsdiensten en die van het spoor samenzitten om te kijken of er iets moet veranderen aan de veiligheid. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wil daar binnenkort een bijeenkomst over houden.”

(Lees verder onder foto)

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer

Invloed Duitse politiek?

Deze incidenten beroeren ook de Duitse politiek. “Er werd onmiddellijk door zowat alle partijen opgeroepen om dit niet politiek te recupereren. Behalve door één partij, namelijk de radicaal-rechtse partij AfD”, weet Reygaert.

"Het wordt tijd dat Duitsland zijn eigen burgers beschermt en de grenzen dicht gooit", lieten AfD weten. Het zijn in Duitsland dan ook erg belangrijke politieke weken. Op 1 september trekken Saksen en Brandenburg naar de stembus, twee Oost-Duitse deelstaten waar de AfD heel populair is", gaat Reygaert verder.  "Al dit soort opstandjes waarbij migranten en asielzoekers betrokken zijn, sluipen de AfD-campagne binnen. En het leidt tot krampachtige reacties bij andere partijen.”

Toch komt de migratiepolitiek van Merkel deze keer niet onder vuur te staan. “Er zal altijd naar verwezen worden, bij elk incident met iemand van niet-Duitse origine. Maar er zal niet veel veranderen. Ook al omdat het probleem zich momenteel niet stelt. Er is nu geen crisis meer zoals exact 4 jaar geleden”, besluit Reygaert. 

(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Meest gelezen