Zeven Vlaamse scouts doen ondanks verbod toch mee aan schietactiviteiten op wereldjamboree in VS

Op de wereldjamboree in de VS hebben zeven scouts en gidsen tegen de richtlijnen in toch deelgenomen aan de schietactiviteiten. Dat meldt De Standaard en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Alle scoutsfederaties in ons land hadden afgesproken dat hun leden niet aan deze activiteit zouden mogen deelnemen. Dat een aantal leden nu toch hebben deelgenomen, wil Scouts en Gidsen Vlaanderen niet dramatiseren, al nemen ze het incident wel ernstig.  

Momenteel zijn 880 Belgische scouts en gidsen in de Amerikaanse staat West-Virginia voor de wereldjamboree, een vierjaarlijkse bijeenkomst van scouts van over de hele wereld. Een enorm groot kamp dus, met allerlei activiteiten. In totaal nemen er meer dan 40.000 jongeren aan deel, allemaal tussen de 14 en 17 jaar. 

Begin juli raakte bekend dat er ook schietoefeningen op het programma stonden. Dat veroorzaakte heel wat commotie. Alle Belgische scoutsfederaties legden hun leden een verbod op om deel te nemen aan de activiteit. Maar ook toen was het besef al groot dat er mogelijk leden door de mazen van het net zouden glippen. 

En dat is intussen gebeurd. Een zevental Vlaamse scouts en gidsen hebben toch deelgenomen aan de schietactiviteiten. Scouts en Gidsen Vlaanderen neemt het incident ernstig, maar wil het ook niet dramatiseren. 

"Het gaat over een activiteit die nu eenmaal op het programma staat en die voor vele culturen en voor vele deelnemers gewoon was, maar waar wij vanuit onze kijk op scouting niet aan deelnemen", legt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen, uit. "Er werd door de kampleiding gepast op gereageerd door de betrokken leden denktijd te geven rond de overtreden leefregel en achterliggende norm. Excuses zijn aangeboden aan de kampgenoten en de leiding en de betrokken leden zullen extra voor hen koken als blijk van inzicht. Daarmee is dat voor ons ook rond. Een zwaardere straf lijkt ons hier niet nodig in het licht van een activiteit die nu eenmaal in een veilig kader op het programma aangeboden werd en past bij een aantal andere culturen." 

Excuses zijn aangeboden en de betrokken leden zullen extra koken voor kampgenoten en leden als blijk van inzicht. Een zwaardere straf lijkt ons hier niet nodig. 

Jan Van Reusel, woordvoerder Scouts en Gidsen Vlaanderen

"We zijn niet tegen schietsport, maar bij ons horen wapens niet thuis binnen scouting", benadrukt Van Reusel nogmaals. "De genomen maatregel volstaat als bewustmaking waarom wij met scouts niet wensen deel te nemen aan schieten."

De jamboree is nog bezig, dus het valt niet uit te sluiten dat er nog scoutsleden tegen de lamp lopen. "Mochten nog leden blijken te hebben geschoten, dan zullen we gelijkaardig reageren", zegt Van Reusel. "Deze "sanctie" staat in proportie tot het overtreden van een leefregel, zoals jongeren die grens nu eenmaal opzoeken. Niemand hoeft zich hier tot dusver zorgen over te maken. Dit incident stelt weinig voor in het perspectief van honderden bruisende avonturen met 45.000 scouts uit de hele wereld." 

Meest gelezen