NICOLAS MAETERLINCK

3 miljoen dagtoeristen naar de Kust in juli: minder dan vorig jaar, "maar toen vielen de warmere dagen in het weekend"

De voorbije maand juli bezochten 3 miljoen dagtoeristen de Belgische kust. Dat zijn er een half miljoen minder dan in juli vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Westtoer. Hotels noteerden een bezetting van gemiddeld 80 procent. Toch is de toeristische sector tevreden: "vorig jaar vielen de warmere dagen in het weekend", zegt Westtoer.

3 miljoen dagjesmensen trokken tijdens de maand juli naar één van de Belgische kuststeden. Dat zijn er een half miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de zomer van 2018 was er dan ook één van absolute records. De hotels aan de Kust noteerden een bezetting van gemiddeld 80 procent, ongeveer 10 procent minder dan vorig jaar. Dat blijikt uit cijfers van Westtoer.

Met die 3 miljoen zijn ze aan de Kust al ruim tevreden. De topdagen waren woensdag 24 en donderdag 25 juli, met telkens ongeveer 150.000 dagtoeristen en een topbezetting in het verblijfstoerisme. Dit waren ook de uitzonderlijke tropische dagen aan de Kust, met een recordtemperatuur van 36,2 graden Celsius op het strand. De voorbije maand scheen de zon 280 uur aan de Kust, of gemiddeld 9 uur per dag. Dit is minder dan het record van vorig jaar maar bijna 10 procent meer dan het gemiddeld aantal zonuren van de laatste 10 jaar.

“Bij warm zomerweer zorgt de Kust voor verkoeling. Het decor van zee en strand blijft een unieke troef. Ook met een eigentijds imago en een vernieuwd aanbod kan de Kust zich meer dan ooit onderscheiden bij een breed publiek”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer.

Voor de meeste hotels aan de Kust ligt de bezetting in juli rond de 80 procent met pieken op de warme dagen. Bij zomerse temperaturen vullen de laatste kamers zich vlug met last-minute reservaties. “Voor augustus noteert de hotelsector al een mooie bezetting. Ook hier zal het weer opnieuw bepalend zijn voor een hoog gemiddeld bezettingscijfer”, zegt Westtoer.

Als de zon schijnt in het weekend zijn er meer mensen vrij en kunnen meer mensen naar de kust komen

Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer

Een verklaring voor de mindere cijfers in vergelijking met vorig jaar, ziet Westtoer vooral in de periode waarin de warmere dagen vielen: "De hele mooie dagen waren niet zozeer in het weekend, maar in de week", zegt Sabine Lahaye-Battheu. "Als de zon schijnt in het weekend zijn er meer mensen vrij en kunnen meer mensen naar de kust komen. Dat is een verschil met vorig jaar, toen hadden we meer zonnige weekends dan dit jaar."

Vakantieganger wil een goed uitgeruste vakantiewoning

Vanuit de sector van de vakantiewoningen komen overwegend positieve signalen. "Heel wat kantoren kunnen beduidend betere verhuurresultaten voorleggen. Afhankelijk van kantoor/badplaats gaat dit van een lichte vooruitgang tot meer dan 10% meer boekingen en/of omzet in vergelijking met vorig jaar. Wat opvalt is dat de goed uitgeruste vakantiewoningen het verhoudingsgewijs uitstekend doen op vlak van bezettingsgraad”, verduidelijkt Westtoer.

De campingfederatie RECREAD is tevreden met de bezettingsgraad de voorbije maand, zowel op toeristische kampeerplaatsen als in verhuuraccommodatie. Westtoer: “Het voorjaar verliep eerder wisselvallig. Vooral vanaf medio juli was het bijzonder druk op de campings. Last-minute boekingen op basis van het weer zijn een belangrijke trend. De meeste overnachtingen zijn voor twee à drie nachten.”

Meest gelezen