Amnesty viert 30e verjaardag van Saudische activiste aan ambassade in Brussel

In Brussel hebben dertig vrouwen van mensenrechten­organisatie Amnesty International voor de ambassade van Saudi-Arabië de 30e verjaardag van de vrouwenrechten­activiste Loujain al-Hathloul gevierd. Zij moet haar verjaardag vieren in een Saudische gevangenis, waar ze sinds mei 2018, na een vreedzaam protest, zit opgesloten.

De 30 vrouwelijke activisten van Amnesty International verzamelden zich rond een spandoek en hadden elk een cupcake met een kaars in de hand. Op die manier toonden ze hun solidariteit en feliciteerden ze de jarige al-Hathloul. Zij strijdt al jaren tegen het intussen afgeschafte rijverbod voor vrouwen en het mannelijke voogdijsysteem waarbij vrouwen toestemming moeten vragen om onder meer te reizen, studeren of werken.

Opgepakt in mei 2018

Al-Hathloul werd in mei 2018 samen met verschillende andere activistes gearresteerd. In de eerste drie maanden van hun opsluiting kregen ze geen toegang tot een advocaat en werden ze gefolterd en seksueel misbruikt.

"Loujain en andere activistes horen niet thuis in de gevangenis", zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen. "Deze vrouwen zijn de werkelijke stuwende kracht achter verandering in Saudi-Arabië. In plaats van hen op te sluiten en monddood te maken, zouden de Saudische autoriteiten hen moeten betrekken bij het hervormingsproces."

Deze vrouwen zijn de werkelijke stuwende kracht achter verandering in Saudi-Arabië

Amnesty International Vlaanderen

Een maand na de arrestatie van al-Hathloul, op 24 juni, werd het rijverbod voor vrouwen opgeheven, maar Loujain en andere vrouwenrechtenverdedigers die dat mogelijk maakten, zitten nog steeds in de cel.

Meest gelezen