AFP or licensors

Tweede patiënt met ebola in Congolese grootstad Goma overleden

Voor de tweede keer in twee weken tijd is in de miljoenenstad Goma in het oosten van Congo een geval van het gevaarlijke ebolavirus opgedoken. Het slachtoffer was uit de mijnprovincie Ituri naar Goma gereisd en was daar ziek geworden. De man is intussen overleden. Morgen is het een jaar geleden dat de epidemie uitbrak die in het oosten van Congo al meer dan 1.700 doden heeft gemaakt. 

De man werd gisteren opgenomen in het ebola-verzorgingscentrum in Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu. Hij kwam uit Mongbwalu, in de noordelijke provincie Ituri, op 13 juli. Op 22 juli begon hij de symptomen van ebola te vertonen. Afgelopen nacht is de man overleden. Ebola-coördinator Jean-Jacques Muyembe heeft de dood van de man bevestigd. 

Geen verband met eerste geval in Goma

Volgens Muyembe bestaat er geen verband tussen dit geval en het eerste geval van ebola in Goma, dat zo'n twee weken geleden werd aangekondigd. Toen ging het om een 46-jarige priester die door drie controleposten op de weg tussen Butembo en Goma glipte. 

Het is nog niet duidelijk hoe deze man op 13 juli vanuit een mijngebied in de provincie Ituri in Goma aankwam en wat hij deed nadat hij op 22 juli symptomen begon te vertonen. Hij werd pas gisteren in het Ebola-verzorgingscentrum geïsoleerd en behandeld.  Dus pas op de elfde dag van zijn lijden aan de ziekte, raakte de man tot bij een centrum.

"Het was echt hopeloos omdat de ziekte al in een zeer vergevorderd stadium was. Hij is in de nacht van dinsdag op woensdag gestorven", zei dokter Aruna Abedi, ook een coördinator voor de strijd tegen Ebola in de provincie Noord-Kivu. 

Goma is een belangrijke handelsstad op de grens met Rwanda. Er is een internationale luchthaven en een grote basis van de VN-Vredesmacht MONUSCO. 

Alarmlichten

Morgen is het dag op dag een jaar geleden dat de ebola-epidemie uitbrak, in Mangina, een stadje meer naar het noorden in de provincie Noord-Kivu. De ziekte verspreidde zich naar grotere steden zoals Beni en Butembo. Er zijn nu al 1.700 doden gevallen, ondanks een grootschalige vaccinatiecampagne en andere voorzorgsmaatregelen om de epidemie in te dijken. 

Na het eerste geval in Goma werd de uitbraak uitgeroepen tot een medische noodsituatie van globale omvang. De hulpverlening wordt door verschillende omstandigheden bemoeilijkt. Het hele gebied in het oosten van Congo wordt geteisterd door aanvallen van gewapende groepen. Bovendien is er erg veel argwaan van de bevolking tegen de inentingscampagne.

Die moest herhaaldelijk worden stilgelegd nadat verzorgingscentra waren aanvallen en medisch personeel werd vermoord. Er is geen erkend medicijn of vaccin tegen ebola. Er wordt ingeënt met een experimenteel vaccin dat zijn doelstreffendheid heeft bewezen. Maar de Congolese regering weigert een nieuwe campagne met een ander experimenteel vaccin van Janssen Farmaceutica. Ze vreest voor nog meer wantrouwen bij de bevolking.  

Grenzen

De oostelijke buurlanden van Congo, Oeganda en Rwanda, hebben ook al voorzorgsmaatregelen genomen. Toch is enkele weken geleden ook in Oeganda een jongen gestorven die samen met zijn familie vanuit Congo over de grens was geraakt om daar verzorging te zoeken. 

Meest gelezen