AP2010

Eerste uitgave Harry Potter geveild voor 28.500 pond

Op een veiling van Hansons Auctioneers, bij de Britse stad Derby, is er een behoorlijk bedrag neergeteld voor een eerste uitgave van "Harry Potter and the Philosopher's Stone". Van die eerste uitgave zijn slechts 500 exemplaren verspreid.

Maar liefst 28.500 pond (ruim 31.000 euro). Zoveel is er vanmiddag betaald voor een eerste uitgave van "Harry Potter and the Philosopher's Stone" ("Harry Potter en de Steen der Wijzen" in de Nederlandstalige vertaling), het eerste boek van de succesvolle Harry Potter-reeks van de Britse schrijfster JK Rowling.

De eerste uitgave verscheen in 1997 bij de Londense uitgeverij Bloomsbury. Met een openingsbod van 12.000 pond (ruim 13.000 euro) beloofde het een felle strijd tussen verzamelaars te worden, en dat bleek ook, want drie bieders joegen via de telefoon de prijs de hoogte in. In maart van dit jaar werd een eerste uitgave die gesigneerd was door Rowling, zelfs voor meer dan 68.000 pond (ruim 75.000 euro) geveild.

Slechts 500 exemplaren

Het eerste boek in de Harry Potter-reeks levert het meeste geld op bij veilingen, omdat de globale impact van de reeks ten tijde van de publicatie nog absoluut niet verwacht was. Van de eerste editie werden slechts 500 exemplaren verspreid, waarvan het merendeel rechtstreeks naar bibliotheken en scholen ging.

Elke week krijg ik wel een paar telefoontjes van mensen die denken dat ze een eerste druk van Harry Potter in handen hebben, maar dat kan bijna altijd uitgesloten worden in een paar seconden.

Jim Spencer, boekenexpert van het veilinghuis Hansons.

Jim Spencer, boekenexpert van het veilinghuis Hansons, kon naar eigen zeggen zijn ogen niet geloven toen hij het boek zag. "Elke week krijg ik wel een paar telefoontjes van mensen die denken dat ze een eerste druk van Harry Potter in handen hebben, maar dat kan bijna altijd uitgesloten worden in een paar seconden", liet hij weten in de Britse pers. Voor de identificatie worden vooral de passages vergeleken waarbij er in de eerste uitgave fouten inslopen. Zo staat er op de achterflap "philospher" in plaats van "philosopher", en lijst een opsomming van Harry's benodigdheden voor zijn eerste jaar op de toverschool Hogwarts tweemaal "1 wand" (1 toverstok) op, zoals u kunt zien op de foto's hieronder.

Hansons
Hansons

De verkoper - die anoniem wenst te blijven - kocht het boek twintig jaar geleden voor amper één pond,  als vakantielectuur die na het lezen in zijn boekenkast verdween, en sloot daarmee waarschijnlijk de beste koop van zijn leven.

Bovendien is JK Rowling jarig vandaag, ze wordt 54. Emma Watson, die Hermione Granger vertolkte in de Harry Potter-films, feliciteerde haar geestelijke moeder met een "sexy and scary" throwback-foto.

Meest gelezen