Fotograaf schiet portret voor Vogue-cover Meghan Markle op duizenden kilometers afstand via videolink

Het portret van de Nieuw-Zeelandse premier voor de nieuwe cover van Vogue is wel op een hele speciale manier genomen. De fotograaf en de premier bevonden zich immers op duizenden kilometers van elkaar en de foto werd dan ook genomen via een videolink. "Uit noodzaak", denkt fotograaf Sanne De Wilde. "Ik denk niet dat dit de nieuwe manier van fotograferen wordt."

Op één van de foto’s op de cover van de septembereditie van Vogue (met als gasthoofdredacteur Meghan Markle) prijkt de premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern. Een foto genomen door de gerenommeerde Duitse fotograaf Peter Lindbergh. 

Maar er is méér. Want de manier waarop de foto gemaakt is, is op z'n minst opmerkelijk te noemen. De fotograaf en de premier waren tijdens de fotoshoot immers duizenden kilometers van elkaar verwijderd. De foto werd door Lindbergh genomen op een zaterdagavond, rond 23 uur, in zijn studio in Londen. Op dat ogenblik stond Ardern in een tuin in Auckland, Nieuw-Zeeland - waar het al zondagochtend 10 uur was. 

Hoe dat kan? Voor de foto werd er een videolink tot stand gebracht, waarna de fotograaf in Londen zijn foto trok. Op een beeld dat de fotograaf op Instagram postte, is hij zelf in de rechterbovenhoek te zien met zijn fototoestel.

Lees verder onder de afbeelding: 

Lindbergh was naar eigen zeggen "zeker dat het wel zou werken", zo vertelt hij in een interview met Vogue. "Ik had al enkele testshoots in Parijs gedaan. Maar ik was wel bezorgd dat we veel van de energie zouden verliezen. Dat het koud en afstandelijk zou aanvoelen, omdat Jacinda in Auckland zat en ik in Londen. Gelukkig was het omgekeerde waar." Volgens Vogue is het de eerste keer dat een coverfoto via een videolink genomen wordt. 

Fotografe Sanne De Wilde: "Verhaal wordt boeiender dan het beeld"

De Belgische fotografe Sanne De Wilde had nog nooit eerder gehoord dat iemand een portret voor een internationaal magazine maakt door een computerscherm. Toch denkt ze niet dat dit de nieuwe manier van fotograferen wordt. "Dit is van een totaal andere kwaliteit, dat kan je niet gelijkzetten met een portret dat gemaakt is in bepaalde lichtomstandigheden. Maar ik denk niet dat dit de nieuwe manier is om portretten te maken." 

Ik denk niet dat dit de nieuwe manier van fotograferen wordt

Sanne De Wilde - fotograaf

Stel dat De Wilde zelf de opdracht zou gekregen hebben om iemand te fotograferen door een computerscherm zou ze nog meer gespeeld hebben met dat gegeven. "Ik zou het anders doen dan proberen een beeld te maken dat eruit ziet alsof het niet door een scherm gemaakt is. Ze proberen zo weinig mogelijk verschil met de andere beelden te laten zien. Maar als je uiteindelijk kijkt naar de andere beelden, springt het er toch niet uit als de beste foto. Ik stel mij bijvoorbeeld meer vragen bij het lege vak: wie had daarin gemoeten?" 

Ze denkt dan ook dat dit beeld "uit noodzaak" was. "Het waren de praktische omstandigheden vermoed ik, waar ze nu een verhaal aan ophangen. En het verhaal wordt eigenlijk boeiender dan het beeld. Het is geen speciale foto, maar door het verhaal wordt het dan wel weer een speciaal beeld. Dat is eigenlijk de Trumptechniek: door de aandacht naar iets anders te verplaatsen, gaat het niet meer over de vraag of dit een goede foto is of niet."

Dat is eigenlijk de Trumptechniek: door de aandacht naar iets anders te verplaatsen, gaat het niet meer over de vraag of dit een goede foto is of niet

Sanne De Wilde - fotograaf

Jacinda Ardern naast 14 anderen op de coverfoto

De Nieuw-Zeelandse premier is een van de 15 gezichten die op de septembereditie van Vogue zullen staan. Gasthoofdredacteur Megan Markle koos de 15 uit "omdat ze staan voor de kracht van verandering". Naast Ardern staan onder meer ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, actrice Jane Fonda en boksster Ramla Ali op de cover.

Lees verder onder de foto (Jacinda Ardern staat op de tweede rij, rechts):

AFP

De 39-jarige Jacinda Ardern is sinds 2017 premier van Nieuw-Zeeland - en meteen ook de jongste premier van het land in meer dan een eeuw. Bijna een jaar later, in 2018, beviel ze van een dochtertje. Daarmee werd ze de tweede premier ooit die tijdens haar functie een kind krijgt. Alleen de Pakistaanse premier Benazir Bhutto ging haar ooit voor. Ardern zei daarover: "Ik weet dat het ongebruikelijk is, maar er komt een dag dat dat niet meer zo zal zijn. Dat het niet meer wordt gezien als iets uitzonderlijks. Naar die dag kijk ik uit." Even later schreef ze opnieuw geschiedenis door haar dochtertje mee te nemen naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Terwijl ze daar een toespraak hield, luisterde het meisje mee vanop de schoot van haar vader.

Ardern oogstte ook veel lof met haar reactie na de aanslagen in Christchurch, in Nieuw-Zeeland (daar schoot een Australische extremist in 50 mensen dood in twee moskeeën). Zo verkondigde ze krachtdadig dat ze de dader nooit bij naam zou noemen: "Ik kan u verzekeren: ik zal zijn naam nooit meer uitspreken." Ook werd de wapenwet meteen hervormd, zo werden militaire semi-automatische wapens verboden. 

Meest gelezen