AFP or licensors

Fotograaf maakt unieke foto: enorme bultrug slokt per ongeluk zeeleeuw op

Nu en dan slagen natuurfotografen erin om unieke beelden te schieten en vorige week was het weer eens goed raak in Californië. Marien bioloog Chase Dekker kon vastleggen hoe een bultrug per ongeluk een zeeleeuw in zijn gigantische muil kreeg. Wellicht zonder erg voor beide.

De schijnbare schranspartij was zonder twijfel per ongeluk, want bultruggen zijn helemaal niet geïnteresseerd in zeeleeuwen als middagmaal. De zeereuzen eten vooral krill en kleine visjes. Dat doen ze door massa's zeewater op te slokken en dan door hun baleinen te persen. Kleine prooidieren blijven zo achter en worden dan ingeslikt, want tanden heeft een bultrug niet.

Deze unieke foto werd gemaakt tijdens dat "filterproces". Drie bultruggen en zo'n 200 zeeleeuwen waren vorige week op een school ansjovissen aan het jagen voor de kust van de Amerikaanse staat Californië. Natuurfotograaf en marinebioloog Chase Dekker had een bootje gehuurd en lag op vinkenslag om mooie plaatjes te schieten.

Dekker kreeg veel meer dan hij gehoopt had. Op het moment dat een bultrug zijn kaken wijd openspert en massa's water naar binnen zuigt, bevindt een zeeleeuw zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Op dat moment drukt Dekker af en het resultaat is wellicht een unieke foto in zijn soort.

Ik kan nog altijd niet geloven dat dit is gebeurd

"Ik was de walvissen en zeeleeuwen al urenlang in het oog aan het houden", vertelde Dekker aan de Britse openbare omroep BBC. "In een fractie van een seconde had ik door dat de zeeleeuw zich bovenop de walvis bevond, alvorens ik een reeks foto's maakte. Ik kan nog altijd niet geloven dat dit is gebeurd."

"De walvis heeft nooit echt zijn kaken gesloten rond de zeeleeuw, dus ik denk dat het dier ongedeerd is gebleven. Hij zal wel heel bang geweest zijn, maar dus wellicht ongeschonden."

AFP or licensors

Meest gelezen