Videospeler inladen...

Grijze gevangenisplunjes vanaf juli volgend jaar verleden tijd

Vanaf 1 juli 2020 zullen gevangenen in elke gevangenis hun eigen kleding kunnen dragen. Dat schrijft het Laatste Nieuws. De gedetineerden krijgen een kleerkast in hun cel en zullen hun eigen kleding ook zelf moeten wassen. Daarom werden in de gevangenissen ook wasmachines geïnstalleerd.

Een maatpak dragen als gedetineerde in plaats van de alomgekende grijze gevangenisplunje, in de toekomst kan het dus als je in de gevangenis zit. De wet die het dragen van eigen kleding toelaat is eigenlijk al een oude wet, ze dateert uit 2005. Het heeft dus even geduurd vooraleer de grijze gevangenisplunjes definitief konden verdwijnen.

Dat heeft te maken met de infrastructuur van de gevangenissen in ons land. Er moesten namelijk in elke gevangenis voldoende wasmachines geïnstalleerd worden. Want de gevangenen moeten hun eigen kleding zelf wassen en onderhouden. "Eigenlijk kunnen heel wat gedetineerden nu al hun eigen kleding dragen", zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. "Maar vanaf 2020 kan het voor iedereen als alle gevangenissen uitgerust zijn."

Het dragen van eigen kleding moet vooral leiden tot een beter psychisch welzijn van de gevangenen. Als een gedetineerde elke dag kleren moet dragen die niet van hem zijn, die soms net te klein of te groot zijn, dan kan dat inderdaad een impact hebben op de mentale gezondheid. "We zijn ervan overtuigd dat het dragen van eigen kleding daar wat aan kan veranderen", zegt Van De Vijver.

Gedetineerden mogen dan wel maatpakken dragen, maar dat betekent nog niet dat alles kan. Want er zijn een aantal voorschriften. "De eigen kleding moet fatsoenlijk en proper zijn en mag bijvoorbeeld ook niet verward worden met een uniform", besluit Van De Vijver. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen