Groot deel van appel- en perenoogst verloren door zonnebrand: Sint-Truiden gaat aanvraag indienen bij Rampenfonds 

Sint-Truiden wil dat de hitte in juli erkend wordt als ramp. Uit controles van de schadecommissie bij fruittelers blijkt dat 60 tot 90 procent van de appels aangetast zijn door zonnebrand, bij de peren gaat het om 30 tot 40 procent.

De schadecommissie van de stad Sint-Truiden bezocht woensdag de plantages van 20 getroffen fruitboeren. "De fruitboeren zeggen dat dit gewoon de doodsteek is", vertelt schepen van landbouw Hilde Vautmans (Open VLD) in Sint-Truiden. "De experts en ik zijn ook verrast door de grote schade. We dachten dat alleen de appels en peren aan de buitenkant of in de top van de bomen beschadigd zouden zijn. Maar er is veel meer fruit aangetast."

Samen sterk

De stad Sint-Truiden gaat nu een aanvraag indienen bij het Rampenfonds. "Ik roep de omliggende gemeenten nu op om ook vaststellingen te doen. Zo kunnen we met een sterk dossier bij de minister gaan aankloppen." 

Meest gelezen