Libanese rockband met homoseksuele zanger mag van katholieken niet optreden omdat teksten in strijd zijn met geloof

Een bekende Libanese rockband mag in eigen land niet optreden van de katholieke gemeenschap. De zanger is openlijk homoseksueel en de teksten zouden volgens lokale priesters godslasterend zijn. Het festival waar de band op de affiche staat, bezweek onder de druk. De organisatie cancelt het concert "om bloedvergieten te voorkomen".

Op de sociaalnetwerksite Facebook ontstond de voorbije weken een storm van protest tegen de indie-rockband Mashrou' Leila. Priesters en leden van de maronitische kerk wilden het concert van de groep op een festival in de stad Byblos verhinderen. Sommigen riepen daarbij op om geweld te gebruiken en noemden zichzelf "soldaten van God".

De maronieten zijn onderdeel van de Rooms-Katholieke Kerk. Ze erkennen het pauselijke gezag. De christelijke geloofsgemeenschap heeft een grote invloed in Libanon. Zo is de president bijna altijd een maroniet. De oproepen om de rockband te boycotten, werden de voorbije weken ook gesteund door lokale politici.

Merkwaardig is dat de band in het verleden al meermaals speelde op hetzelfde festival. Nooit eerder was daar een probleem van gemaakt. De bandleden reageren daarom "verrast door deze lastercampagne".

De bandleden van Mashrou' Leila zijn zelf van diverse etnische en religieuze pluimage. Dat is op zich niet zo raar in Libanon. Het Midden-Oosterse land meet zich trouwens zelf graag een liberaal imago aan. Maar dat imago krijgt nu een deuk. 

AFP

Verontwaardigde burgers van Libanon kwamen vorige week nog op straat om op hun beurt te protesteren tegen de onlinecampagne. Het heeft niet mogen baten. Het festival kondigde na lang onderhandelen nu aan dat het concert niet zal plaatsvinden, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. De organisatie wil naar eigen zeggen "bloedvergieten voorkomen". 

Amnesty International beschuldigt de Libanese autoriteiten ervan dat ze niet willen instaan voor de veiligheid van de muzikanten. De mensenrechten­organisatie noemt het een alarmerend teken dat vrijheid van meningsuiting in gevaar is.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen