Reus Goliath in Lier moet onder de scanner om verborgen gezicht zichtbaar te maken

Reus Goliath uit Lier moet morgen onder de scanner. Bij een restauratie is immers ontdekt dat er onder de papierlaag nog een ander gezicht zat. Al eeuwenlang maken de reuzen deel uit van de Lierse volkscultuur.

De 15e eeuwse reus Goliath (middelste reus op de foto) gaat morgen onder de scanner. Goliath is de oudste historische reus van de stad Lier. Bij een restauratie zijn onder meer de baardharen van de pop weggehaald. Toen is ontdekt dat er onder de papierlaag nog een ander gezicht zat. Morgen gaat hij onder de scanner in het Heilig Hartziekenhuis in Lier, om het originele masker beter te kunnen bekijken. 

Hoogstwaarschijnlijk geen verborgen schat

Toch heeft restauratrice Geneviève Hardy geen hoge verwachtingen. Ze denkt niet dat er een verborgen schat onder de papierlagen zit te wachten. "We zullen waarschijnlijk geen mooi gezicht aantreffen", zegt ze in het middagprogramma van Radio 2 Antwerpen.

"Het zal wel niet voor niets zijn dat er verschillende nieuwe lagen bovenop zijn aangebracht. Het oude gezicht zit wellicht vol deuken en is waarschijnlijk niet meer in goede staat."

De reuzenfamilie van Lier wordt klaargemaakt voor de Lierse reuzenommegang in oktober volgend jaar. Ook Goliath zal zeker meewandelen.

Meest gelezen