Natuurhulpcentrum Oudsbergen overvol door hitte en in beslag genomen dieren

In het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen blijft het druk, ook nu de hitte voorbij is. Want de voorbije dagen werden veel in beslag genomen dieren binnengebracht zoals spinnen, servals, dwergvalken en andere roofvogels.

"Het is de hele dag door rennen, rennen, rennen", vertelt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum. "Er zijn een hele hoop spinnen binnengebracht en ook twee servals, dat zijn van die grote katten die je niet als huisdier mag houden." Het Agentschap voor Natuur en Bos had dwergvalken in beslag genomen, die zitten hier nu ook. Dat zijn valken die nog kleiner dan een merel zijn. En daar zijn dan nog verschillende andere roofvogels bij gekomen."

Aanschuiven

Het was dinsdagavond zo druk in het Natuurhulpcentrum dat mensen moesten aanschuiven om gevonden of gewonde dieren binnen te kunnen brengen. "De mensen stonden met doosjes aan te schuiven op de parking. De ene na de andere. Het lukt ons maar amper om alle dieren op te vangen. Het Natuurhulpcentrum zit afgeladen vol. 

Hittepiek

Tijdens de hittegolf werden zowel in het Natuurhulpcentrum als in het opvangcentrum van Heusden-Zolder opvallend meer dieren binnengebacht, vooral uitgedroogde egels en vogels. "Als het 40 graden is, dan kan je niet in het nest blijven met drie of vier jongen tegen elkaar", gaat Janssen verder. "Dan is het springen of bakken."

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum kregen ze ook veel vleermuizen binnen. "Die vleermuizen zaten normaal tussen de dakbedekking en de gipsplaten binnen. Maar door de hitte kwamen die zelfs door spleten aan stopcontacten op zolders en kamers terecht."

Meest gelezen