Nooit eerder zoveel kinderen gedood of gewond in conflictgebieden

De Verenigde Naties houden wereldwijd bij hoeveel kinderen omkomen of gewond raken bij gewelddadige conflicten. Dat waren er vorig jaar meer dan 12.000, een triest record.

Meer dan 7.000 kinderen werden als kindsoldaten gerekruteerd, vooral in Somalië, Nigeria en Syrië. Het grootste aantal gevallen van seksueel geweld en ontvoeringen van kinderen werd opgetekend in Somalië.

In totaal registreerde de VN meer dan 24.000 misdrijven tegen kinderen. Daarbij horen ook seksueel geweld, aanvallen op scholen en ziekenhuizen en het rekruteren van kindsoldaten. 

VN-secretaris-generaal António Guterres zegt "terneergeslagen" en "verbijsterd" te zijn door de resultaten in het rapport. In het jaar 2017 waren meer dan 10.000 kinderen omgekomen of gewond geraakt, en er waren meer dan 21.000 misdrijven tegen kinderen geregistreerd. In 2016 telde de VN 8.000 kinderen die gedood of gewond raakten. De gegevens worden sinds 1999 bijgehouden.

Meest gelezen