Videospeler inladen...

Britse premier Boris Johnson wil snel een Noord-Ierse regering

De Britse premier Boris Johnson heeft net zijn eerste reis naar Noord-Ierland afgerond. In Belfast sprak Johnson met alle politieke partijen in de hoop de regeringsvorming daar vlot te trekken. Sinds 2017 heeft Noord-Ierland geen regering meer. En natuurlijk kwam ook de brexit opnieuw ter sprake.

Volgens de bepalingen van het Goedevrijdagakkoord waarmee in 1998 de vrede tussen katholieken en protestanten bezegeld werd, moet de macht in Noord-Ierland worden gedeeld. Maar het wantrouwen tussen de grootste unionistische partij, Democratic Unionist Party (DUP), en de grootste katholieke partij, Sinn Féin, blijft groot.

De DUP wil dat Noord-Ierland deel blijft uitmaken van het Verenigd Koninkrijk en daarom verdedigt de partij de belangen van de Britten in Noord-Ierland. Sinn Féin daarentegen streeft naar de opname van Noord-Ierland binnen de Ierse republiek.

De Britse premier Boris Johnson wil met zijn bezoek alle partijen aanmanen om toch snel een Noord-Ierse regering te vormen. Na twee jaar van politieke stilstand is er dringend nood aan een eigen Noord-Ierse regering, meent Johnson.

Ik wil het Goedevrijdagakkoord respecteren

Boris Johnson, premier Verenigd Koninkrijk

De Britse premier verklaart dat  het Goedevrijdagakkoord van kracht blijft waardoor alle Noord-Ierse politieke partijen over de geloofsgrenzen heen een oplossing voor de regeringsvorming moeten vinden.

Johnson hoopt dat de DUP zo uit de impasse raakt in Noord-Ierland, want hij heeft de stemmen van die partij in Westminster nodig voor gedoogsteun aan zijn regering. Zonder die steun heeft Johnson geen meerderheid in het Britse parlement en dreigen de moeilijke brexitonderhandelingen zo mogelijk nog moeilijker te verlopen voor hem.

Brexit en Backstop

Brexit, de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, stond ook op de agenda van Johnson. De brexit kan grote gevolgen hebben voor Noord-Ierland dat dan als enige Britse regio een buitengrens van ongeveer 500 kilometer met de Europese Unie heeft.

De grensregio tussen Ierland en Noord-Ierland is van groot economisch belang voor de Noord-Ieren. Daarom ligt de oplossing over wat er met die grens moet gebeuren bij een mogelijke brexit gevoelig.

Voorstanders van een harde brexit willen niet dat de grens zomaar open blijft, terwijl veel Ieren en Noord-Ieren nieuwe grensposten met douane-controles niet zien zitten. 

Een voorlopige afspraak tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk voor een tijdelijke douane-regeling bij die grens, de zogenoemde backstop, wil Johnson dan weer niet. Het lijkt erop dat niemand een fysieke grens tussen Ierland en Noord-Ierland wil, maar ook niemand weet hoe ze dan goederen op een vlotte manier in en uit Noord-Ierland, en dus ook in en uit de Europese Unie , kunnen transporteren.

DUP-leider Arlene Foster
AFP or licensors

Partijdigheid

Na de ontmoeting met Johnson verklaarde DUP-leider Arlene Foster dat zij net als de Britse regering geen brexit zonder akkoord wil, maar dat iedereen voorbereid is op zo'n scenario mocht er tegen 31 oktober geen oplossing uit de bus komen. Eind oktober is de deadline die Boris Johnson zichzelf opgelegd heeft om het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te leiden, met of zonder een akkoord met de Europese Unie.

Sinn Féin-leider Mary Lou McDonald van haar kant, verweet Johnson partijdig te zijn. "Als er een brexit zonder akkoord komt", zei McDonald, "dan eisen wij dat de Britse regering onmiddellijk een referendum uitschrijft over de hereniging van Noord-Ierland met Ierland".

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Sinn Féin-leider Mary Lou McDonald
AFP or licensors

Meest gelezen