Videospeler inladen...

Amerikaanse centrale bank verlaagt de rente met 0,25 procentpunt

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft zoals verwacht haar belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt verlaagd tot de vork van 2 tot 2,25 procent. Het gaat om de eerste knip sinds de financiële crisis van 2008. Een rentedaling is een middel om de economie aan te zwengelen.

De Amerikaanse centrale bank moet maximale werkgelegenheid promoten en tegelijkertijd de prijsstijgingen en langetermijnrentes in toom houden. De "Fed Funds Rate" is een instrument om dat te sturen. Met een renteverlaging maakt de Fed geld lenen goedkoper, wat tot meer investeringen leidt.

President Donald Trump heeft al herhaaldelijk kritiek geuit op het beleid van de centrale bank, die haar monetair beleid onafhankelijk bepaalt. Hij klaagt dat ze de rente te vroeg en te sterk liet stijgen. Nog voor de beslissing viel, waarschuwde Trump dat een kleine rentedaling voor hem niet zou volstaan.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen