Ronse wil loslopende damherten vangen

De stad Ronse wil de damherten vangen die al ruim een half jaar vrij rondlopen. De dieren hebben wellicht geen chip en niemand heeft zich als eigenaar bekendgemaakt. Maar intussen houden de dieren wel een risico in.

Al van begin dit jaar waren geregeld vier loslopende damherten te zien in en rond Ronse. Het gaat om dieren die niet mensenschuw zijn, en de buurtbewoners vinden de herten over het algemeen wel schattig. Maar de stad vindt het nodig de herten te vangen, want ze zorgen voor overlast en risico's.

Net omdat de herten niet schuw zijn, komen ze dicht bij de huizen, en eten ze op wat ze in de tuinen vinden. Maar een ander gevolg is dat ze niet bang genoeg zijn als er een auto over de weg komt. Omdat ze niet snel weglopen, is het risico op ongevallen te groot. Er zouden damherten kunnen verongelukken. Mensen zouden gewond kunnen raken, en auto's beschadigd.

Risico's

Schepen van Dierenwelzijn Aaron Demeulemeester: "Momenteel vinden de herten nog genoeg eten in de weiden, maar dat blijft niet duren. In de winter zou het wel eens kunnen dat de dieren voor al hun voedsel naar de tuinen van de mensen gaan en schade aanrichten. Als ze dan de wegen gebruiken om naar de tuinen te komen, is het risico op ongevallen nog groter. Bovendien is er dit jaar een damhertje geboren.  Als we niets doen dan zouden we over een paar jaar misschien wel dertig herten hebben rondlopen."

Vangkooi

Ronse wil de damherten vangen met een kooi op plaatsen waar ze dikwijls komen. Demeulemeester: "Op die plaatsen hebben we aangebeld en gevraagd of we een kooi kunnen zetten, en we krijgen medewerking van enkele bewoners van de Maquisstraat. Met voedsel en water proberen we hen dan te lokken. De eerste weken zullen we de kooi nog niet sluiten. Zo worden de herten de kooi gewoon, en voelen ze zich niet bedreigd.'

'Zodra ze de kooi gewoon zijn, doen we die dicht, komt een dierenarts hen verdoven, en zal de brandweer hen verplaatsen. De kans dat de dieren een chip hebben is heel klein. Op foto's van de damherten is niets te zien in de oren, terwijl zo'n chip daar wel degelijk opvalt. We zoeken daarom een nieuwe thuis voor de damherten, liefst bij Ronsenaars die al herten hebben. Desnoods gaan ze naar het opvangcentrum in Opglabbeek. Het is de eerste keer dat Ronse een schepen voor dierenwelzijn heeft, en we willen dit dan ook zelf doen. Het is een avontuurlijk probeersel."

kasto80

Meest gelezen