Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Europees akkoord: schip met 116 vluchtelingen en migranten mag dan toch aanmeren in Siciliaanse haven

Een schip van de Italiaanse kustwacht met 116 vluchtelingen en migranten aan boord mag dan toch aanmeren in de Siciliaanse haven Augusta. Het schip heeft in totaal 131 drenkelingen gered, de 15 kinderen mochten eerder wel al aan land gaan. De Europese Commissie kwam vandaag tot een akkoord over welke landen de vluchtelingen en migranten zullen opvangen. 

Na vijf dagen mogen de 116 geredde vluchtelingen en migranten van de boot af. Het schip had de drenkelingen overgenomen van twee vissersboten, maar de Italiaanse regering liet de vluchtelingen en migranten niet van boord gaan zolang andere Europese lidstaten niet verzekerd hadden dat zij hen wilden opnemen. De minderjarigen mochten eerder wel al aan land gaan.

Vijf EU-lidstaten, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Luxemburg en Ierland hebben, net als de Italiaanse kerk, aanvaard om de 131 vluchtelingen en migranten te helpen. De rechts-populist Matteo Salvini zegt dat de vluchtelingen en migranten van hem "de komende uren" van boord mogen gaan. "Probleem opgelost", schreef Salvini op Facebook.

Maar op Europees niveau is dat probleem allerminst structureel opgelost. De voorbije maanden is het bijna de regel dat geredde vluchtelingen en migranten eerst in Italië aan land mogen gaan, waarna andere landen zich na lang onderhandelen bereid verklaren om hen op te vangen. Een langetermijnoplossing voor de verdeling van bootvluchtelingen is niet in zicht.

Meest gelezen