Archiefbeeld: traditionele dansers in Sri Lanka.

Sri Lanka snakt naar toeristen na aanslagen van april, gratis visa moeten helpen

Sri Lanka vaardigt het komende half jaar gratis toeristenvisa uit voor bezoekers uit 50 landen, waaronder België. Die maatregel moet helpen om het toerisme weer op de rails te krijgen na de bloedige aanslagen van 21 april in kerken en luxehotels.

Op 21 april pleegden islamisten verschillende bomaanslagen in kerken en hotels in Sri Lanka. Daarbij kwamen meer dan 250 mensen om het leven. De terreur deelde ook een zware klap uit aan het toerisme op de eilandstaat in de Indische Oceaan. Heel wat landen vaardigden reiswaarschuwingen uit. In mei zakte het aantal toeristen met maar liefst 70 procent, ook in juli lag het aantal buitenlandse bezoekers 45 procent lager dan een jaar eerder.

In een poging die trend te keren, heeft de Sri Lankaanse regering nu beslist om toeristenvisa voor de komende zes maanden gratis te maken voor 50 landen, waaronder België. Normaal gezien kost een visum zo'n 35 dollar (31 euro) voor westerse bezoekers. Dat betekent dus ook ruim 20 miljoen euro minder inkomsten voor de overheid, maar de regering verwacht dat de groei in het toerisme ook geld zal opleveren.

Het is overigens niet de eerste maatregel die het land heeft genomen om de toeristische sector, goed voor een kleine 5 procent van het bruto binnenlands product, weer een boost te geven. Zo moeten luchtvaartmaatschappijen minder kosten betalen en mogen toeristische bedrijven hun leningen een jaar later terugbetalen. Ook pakken verschillende hotels uit met grote kortingen.

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld: bedrijvigheid in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka.

"Wees waakzaam"

Hoewel de noodtoestand nog altijd van kracht is in Sri Lanka, verzekert premier Ranil Wickremesinghe dat zijn land weer veilig is voor iedereen. Volgens hem zijn alle mogelijke betrokkenen bij de aanslag, zo'n 200 mensen, opgepakt. 

Ons land heeft sinds juni het reisadvies voor Sri Lanka versoepeld, maar Buitenlandse Zaken waarschuwt toch nog altijd voor "vervolgaanslagen". "Als u in Sri Lanka bent, raden wij u aan waakzaam en voorzichtig te zijn, en de instructies en adviezen van de lokale autoriteiten en veiligheidspersoneel strikt op te volgen. Vermijd samenscholingen, erediensten en openbare plaatsen."

Meest gelezen