AFP or licensors

Artsen Zonder Grenzen trekt aan alarmbel over conflict in Syrië: "Afgelopen 30 dagen waren dodelijkste van hele jaar"

Artsen Zonder Grenzen trekt aan de alarmbel over de dramatisch verslechterde situatie in Idlib en Hama in Syrië. Volgens de organisatie heeft de escalatie van het geweld de voorbije 30 dagen het hoogste aantal dodelijke slachtoffers van het hele jaar gemaakt.

Door bombardementen in Idlib en Hama, die zich beide in een bestaande "escalatiezone" bevinden, zijn meer dan 450.000 mensen gevlucht naar de grens met Turkije, in het noorden van Syrië. Uit verschillende verslagen blijkt dat het aantal slachtoffers enorm hard is toegenomen. In de afgelopen maand zijn er meer mensen omgekomen of gewond geraakt dan in de rest van het jaar. 

De medische teams, gesteund door Artsen Zonder Grenzen, hebben de afgelopen maand te maken gekregen met een massale toestroom van gewonden. Eén van de ziekenhuizen ontving eerder deze maand meer dan 35 gewonden in slechts 48 uur tijd. Bij de bombardementen werden ziekenhuizen, scholen, markten en kampen voor ontheemden ernstig beschadigd. Eén ziekenhuis heeft het werk meermaals gedeeltelijk moeten onderbreken uit angst te worden getroffen.

AFP or licensors

"Zowel de patiënten als het ziekenhuispersoneel hebben het psychisch heel moeilijk. Telkens wanneer vliegtuigen over het ziekenhuis vliegen, slaat iedereen in paniek . Sommigen rennen uit het gebouw uit angst dat het zal worden geraakt. We moeten het ziekenhuis vaak evacueren, uit schrik dat er iets kan gebeuren. Er zijn dagen dat we meerdere keren naar een veilige, versterkte kamer moeten”, zegt de directeur van één van de ziekenhuizen in het gebied.

Telkens wanneer er vliegtuigen over het ziekenhuis vliegen, slaat iedereen in paniek. Sommigen rennen uit het gebouw uit angst dat het zal worden geraakt

Ziekenhuisdirecteur van een ziekenhuis in Idlib

“Maar hoe vaak we ons werk ook moeten onderbreken, we blijven er alles aan doen de spoedafdeling open te houden. Sommige ziekenhuizen in de omgeving bedienen tienduizenden mensen. We hebben geen andere keuze dan er voor hen te zijn als er iets gebeurt."

De mensen die vluchten voor het geweld komen terecht in ermbarmelijke omstandigheden. Artsen Zonder Grenzen deelt voedsel en water uit maar de ontheemden hebben veel meer steun nodig dan momenteel beschikbaar is. "Veel van de nederzettingen zijn overbevolkt, hun infrastructuur is ontoereikend en de levensomstandigheden zijn onhygiënisch. Dat brengt een ernstig risico van het uitbreken van ziekten met zich mee", stelt Lorena Bilbao, operationeel coördinator van de projecten van Artsen Zonder Grenzen in Syrië. "

De situatie is nu al kritiek en ze kan dus nog verslechteren

Lorena Bilbao, operationeel coördinator Artsen Zonder Grenzen

De Verenigde Naties klaagde de internationale onverschilligheid tegenover het Syrisch conflict vorige week al aan. 

Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, liet toen weten dat ze boos is over de Syrische en Russische bombardementen op burgers in de provincie Idlib. Ze betreurt dat het conflict niet langer de aandacht trekt van de internationale gemeenschap. Nu uit ook Artsen Zonder Grenzen dus zijn bezorgdheid. 

Meest gelezen