Protesterende meisjes houden bordjes omhoog met de boodschap "de politie doodt".
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Tragisch geklungel van Roemeense politie wordt ontvoerd meisje fataal: minister van Binnenlandse Zaken stapt op

De Roemeense minister van Binnenlandse Zaken Nicolae Moga stapt op na een reeks pijnlijke fouten bij de politiediensten. Een ontvoerd meisje van 15 had nog de politie kunnen bellen, maar het duurde uiteindelijk 19 uur voor die het juiste huis binnenviel. Toen was het meisje al vermoord.

"Ik heb beslist uit mijn functies te stappen om het prestige van het ministerie te bewaren, dat ernstig is geraakt door de falende handelingen van verschillende van haar werknemers", stelt een ontgoochelde minister Nicolae Moga, die pas een week in functie was.

In Roemenië heerst dan ook diepe verontwaardiging over de aanpak door de politie van een ontvoeringszaak van een 15-jarig meisje. Alexandra Măceșanu werd vorige week woensdag ontvoerd door een man, nadat ze had gelift om thuis te geraken. 

Tijdens het laatste telefoongesprek riep ze "hij komt eraan, hij komt eraan", vooraleer het werd afgebroken

Maar donderdagochtend was ze er verschillende keren in geslaagd om het noodnummer 112 te bellen met een gsm, en ze zei toen dat ze werd vastgehouden in een huis in de stad Caracal. Tijdens het laatste telefoongesprek riep ze "hij komt eraan, hij komt eraan", vooraleer het werd afgebroken.

3 foute woningen

De politie doorzocht eerst drie foute woningen en slaagde er pas twaalf uur na de oproepen in om het huis van de ontvoerder te lokaliseren. Daarop vroegen de agenten een huiszoekingsbevel en wachtten ze nog tot de volgende ochtend om de woning te betreden, maar liefst 19 uur na de telefoontjes. Intussen was het meisje al verkracht, vermoord en verbrand.

De 65-jarige verdachte en eigenaar van de woning, Gheorghe Dincă, zit in voorarrest. Hij verscheen gisteren kort voor een lokale rechtbank en zei dat hij niet in beroep ging tegen zijn arrestatie. Hij heeft de moord op Alexandra Măceșanu bekend, net als de moord op een meisje dat al vermist was sinds april. Hij wordt ook nog verhoord over de moord op een derde meisje, van wie het onthoofde lichaam in 2015 in een park werd gevonden. 

(Lees verder onder de foto)

De 65-jarige verdachte Gheorghe Dincă heeft al twee moorden bekend.
AFP or licensors

Hele reeks ontslagen

De klungelige aanpak van de politie leidde tot grote straatprotesten in Roemenië, waarbij mensen de slogans "de politie doodt" en "geloof ons" scandeerden. Na de zaak zijn politiechef Ioan Buda en de directeur van de speciale telecommunicatie (STS), Ionel Vasilca, ontslagen. Ook drie politieofficieren van het departement waartoe Caracal behoort, moeten opstappen. Tegen acht andere politieagenten loopt een strafprocedure voor gebreken in hun onderzoek. En nu stapt dus ook minister Moga op.

Corruptie en incompetentie vernietigen de staat

Roemeens president Klaus Iohannis

De Roemeense president Klaus Iohannis spreekt zelf over "een lange reeks fouten" van de autoriteiten en vraagt snelle maatregelen opdat "zulke tragedies kunnen worden vermeden". Hij roept ook op tot een grote hervorming en depolitisering van de instellingen van het land. "Corruptie en incompetentie vernietigen de staat."

Meest gelezen