Uitlatenfabrikant Bosal in Lummen tekent voor schonere dieselwagens

Uitlatenfabrikant Bosal uit Lummen gaat uitlaten met speciale katalysatoren bouwen, waardoor dieselauto's van enkele jaren oud minder vervuilend worden. Een Duits bedrijf Dr Pley heeft het systeem ontwikkeld, maar Bosal zal de uitlaten produceren.

Het Duits bedrijf Dr. Pley heeft een nieuw systeem met extra katalysatoren ontwikkeld. Daarin wordt de chemische stof AdBlue gespoten, waardoor de uitstoot van stikstofoxides vermindert. Dieselwagens die enkele jaren oud zijn, kunnen daarmee uitgerust worden zodat ze minder vervuilend worden.

Het onderdeel zal bij Bosal in Lummen gemaakt worden. "De bestaande uitlaat moet vervangen worden door een nieuw systeem", vertelt Ted Straten van Bosal. "Daardoor zullen de NOx-emissies van Euro 5 auto's binnen de wettelijke grenzen gebracht worden, zodat ze niet uit steden gebannen worden."

Massaproductie

De verbeterde uitlaat zal bij Bosal in Lummen geproduceerd worden. "Dr. Pley heeft de technologie ontwikkeld maar kan het zelf niet op grote schaal produceren”, gaat Straten verder. “Dat zal Bosal doen. In eerste instantie in Lummen. Maar als de vraag toeneemt, kunnen we het systeem ook in onze andere fabrieken gaan produceren. We hebben al afspraken over bestellingen met Volvo, maar er lopen ook onderhandelingen met Mercedes en BMW."

Duitse markt

Voorlopig wordt het systeem alleen in Duitsland op de markt gebracht. "Technisch is het mogelijk om alle auto's daarmee uit te rusten. Maar voorlopig zijn daar alleen in Duitsland afspraken over gemaakt met de overheid en de automobielsector. De Duitse automobielfabrikanten hebben zich geëngageerd om uitlaten te vervangen, tot een bedrag van 3.000 euro. "

In verschillende Duitse steden zijn er plannen om strengere normen in te voeren waardoor ook relatief jonge Euro 5 voertuigen gebannen worden. Meer details staan op de Duitse website van Bosal.

Meest gelezen