UZ Gasthuisberg wil ook in Vlaanderen een moedermelkbank

Het UZ Gasthuisberg in Leuven pleit voor een moedermelkbank in Vlaanderen waar vrouwen overtollige moedermelk kunnen doneren. Hiermee kunnen andere baby's worden geholpen.

Vier ziekenhuizen in Wallonië en Brussel hebben al een eigen moedermelkbank, maar het UZ Gasthuisberg in Leuven vindt dat er ook dringend een moet komen in Vlaanderen.

Moedermelk is uniek voor elk kind, maar toch zitten er voedingsstoffen in die voor alle baby’s belangrijk zijn.

Melanie is net mama geworden en had een grote overschot aan melk.  Ze doneerde het in een Brussels ziekenhuis. “Mijn zoontje kreeg sondevoeding, dus ik moest alle moedermelk afkolven. Na een tijdje had ik 200 flesjes moedermelk. Het zou zonde zijn om dat weg te gooien. Daarom doneer ik graag mijn melk voor kindjes die het echt nodig hebben.”

Checklist

Maar is dat wel veilig? Melk van een andere mama aan een kind geven? Neonatoloog Veerle Cossey reageert. "Uiteraard wordt de melk voor hij aan de baby gegeven wordt nog behandeld. We warmen de melk op zodat mogelijk virussen verdwijnen. Zo creëren we gezonde melk voor elk kind.”

Kersverse moeders moeten wel een checklist invullen vooraleer ze melk mogen doneren. ‘Ik moest doorgeven of ik rook, hoeveel koffie ik drink. De vragenlijst is groot maar zeer zorgvuldig” zegt mama Melanie.

Neonatoloog Veerle raadt af om zelf moedermelk door te geven. “We raden af om zelf melk te gaan uitwisselen met andere moeders. Voor je andere melk aan een baby toedient moet deze gescreend en gezuiverd worden.”

Meest gelezen