Politiek analist Van Cauwelaert: "Crombez kan niet geloofwaardig onderhandelen met De Wever, zijn gezag is weg"

De Vlaamse socialisten zijn verdeeld en het gezag van voorzitter John Crombez om mee te onderhandelen over regeringsdeelname is weg. Dat zei politiek analist Rik Van Cauwelaert in "De wereld vandaag" op Radio 1. De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout ziet dan weer dat er "goesting is om mee te regeren" bij de cirkel rond Crombez. Dat zei hij in "Terzake".

De SP.A beraadt zich over een regeringsdeelname. Daarover werd vanavond met leden en lokale voorzitters vergaderd. Er werd beslist dat Crombez mag "praten met Bart De Wever over inhoud". Na de verkiezingen leek het er nog op dat de Vlaamse socialisten zich na een verkiezingsnederlaag zouden bezinnen in de oppositie.

Bart Eeckhout van De Morgen ziet dat er iets veranderd is bij de SP.A: "Je  voelt toch dat er zeker rond Crombez goesting is om mee te doen", zei Eeckhout in "Terzake". "Crombez zei na de verkiezingen "we doen niet mee", maar het is duidelijk dat die positie nu is veranderd."

"De partij is al lang verdeeld en dat wordt nu zichtbaar", weet analist Rik Van Cauwelaert. "Er is tegenstand tegen Crombez, die de verkiezingen zwaar verloren heeft. Zijn gezag is weg om die regeringsonderhandelingen met Bart De Wever (N-VA) op een geloofwaardige manier te voeren."

Een Vlaamse regering vormen met de SP.A is sowieso niet evident, want de coalitie N-VA/Open VLD/SP.A heeft maar twee zetels op overschot. "De SP.A heeft daar weinig bij te winnen. Ze zijn dan de kleinste in een rechtse coalitie. Ik denk niet dat ze eraan gaan beginnen", denkt Van Cauwelaert.

CD&V

En CD&V dan? Bart De Wever zou de SP.A kunnen ruilen voor CD&V. Die coalitie heeft meer zetels op overschot, maar "het is een oude droom van Bart De Wever om het zonder CD&V te doen", weet Van Cauwelaert. 

"Centrumrechts, mét CD&V dus, is een veel logischere keuze", weet ook Bart Eeckhout, "maar die eerste versie is niet zo goed afgelopen. Die regering is onder de verwachtingen gebleven. Zeker bij de N-VA wordt de verantwoordelijkheid daarvoor in de schoenen geschoven van CD&V. Als ze nu de christendemocraten de rekening kunnen presenteren, zal Bart De Wever die kans wel grijpen."

Het zou me verbazen als Bart De Wever het langer zou laten aanslepen, want ook zijn geloofwaardigheid staat op het spel

Eeckhout en Van Cauwelaert zien beiden de hand van informateur Johan Vande Lanotte (SP.A) in de mogelijke bocht van de socialisten. "Het is voor Vande Lanotte vooral zaak om N-VA en de PS aan tafel te krijgen en de SP.A kan dan als glijmiddel dienen", weet Van Cauwelaert. 

"Vande Lanotte doet er alles aan om een opening te creëren, waar N-VA en de PS door kunnen. Een linkse partner in Vlaanderen kan dan een breekijzer zijn", meent Eeckhout. "Zijn eigen partij zou zich zo opofferen voor het grotere nationale belang."

Tijd speelt een cruciale rol in de formatiedans. "Bart De Wever kan niet blijven wachten", zegt Van Cauwelaert. "Hij is veel te lang in gesprek geweest met Vlaams Belang. Hij heeft tijd tot september, want dan treedt het nieuwe parlement aan. Het zou me verbazen als hij het langer zou laten aanslepen, want ook zijn geloofwaardigheid staat op het spel."

Bekijk het interview met Bart Eeckhout van De Morgen in "Terzake":

Videospeler inladen...

Beluister het interview met Rik Van Cauwelaert in "De wereld vandaag":

Meest gelezen