Videospeler inladen...

Amerikaanse topambtenaren: "Zoon Osama Bin Laden, 'de kroonprins van de jihad', is dood"

Drie Amerikaanse topambtenaren beweren dat de zoon van Osama Bin Laden, Hamza Bin Laden (30), dood zou zijn. Er is geen informatie bekend over waar en wanneer Hamza overleden zou zijn. Het is ook niet duidelijk of de VS iets te maken heeft met zijn vermoedelijke dood.  

Hamza Bin Laden was een van de zonen van Osama Bin Laden, de meest notoire terrorist van de voorbije decennia. Osama is de oprichter van terreurgroep Al Qaeda en was het brein achter de aanslagen van 9/11 op de WTC-torens in New York City en het Pentagon in Washington DC. Toen hij in 2011 in Pakistan werd gedood door Amerikaanse elitetroepen, werden er documenten gevonden waaruit bleek dat zijn zoon Hamza werd klaargestoomd als zijn opvolger, als nieuwe leider van Al Qaeda.

Veiligheidsbronnen bevestigen aan meerdere Amerikaanse media dat Hamza dood is. Volgens de New York Times speelden de Verenigde Staten een rol in de operatie waabij Hamza werd uitgeschakeld. Een half jaar geleden beloofde de VS nog een beloning tot 1 miljoen dollar voor tips over waar Hamza was. Maar vermoedelijk werd Hamza zelfs daarvóór al gedood. (Lees voort onder de afbeelding.)

Tot twee jaar geleden gedood

Hamza zou ergens in de eerste twee jaar van Trumps presidentschap gedood zijn. Het Amerikaanse CBS News zegt dat ervan wordt uitgegaan dat Hamza omkwam bij een militaire operatie, waarvan Hamza niet het doelwit was. De Amerikanen zouden zelfs niet geweten hebben dat hij zich op die plek bevond.

Later onderschepten de Amerikaanse inlichtingendiensten gesprekken tussen leden van Al Qaeda over de dood van Hamza Bin Laden en of ze die nog langer geheim moesten houden of hem moesten eren als martelaar. Het is onduidelijk waar de militaire operatie plaatsvond. Vermoedelijk leefde Hamza ondergedoken in Pakistan of Afghanistan.

De Amerikaanse regering wil of kan de dood van Hamza voorlopig niet bevestigen.

"Kroonprins van de jihad"

Het leven van Hamza is gehuld in mysterie. Hij zou vermoedelijk 30 jaar oud zijn, maar zelfs over zijn leeftijd bestaat geen zekerheid. Er zijn audio- en videobestanden waarin Hamza oproept tot aanslagen in de VS en andere landen. De "kroonprins van de jihad", zoals hij vaak genoemd wordt, verscheen meermaals in propagandavideo’s van Al Qaeda. De laatste keer dat hij een publieke verklaring deed was in 2018. 

Als de dood van Hamza Bin Laden bevestigd wordt, is dat vooral een symbolische klap voor Al Qaeda. De terreurgroep is de voorbije jaren erg verzwakt. En hoewel Hamza voorbereid werd om de leider van de groep te worden, leek die rol nog ver in de toekomst te liggen.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen