Zeldzame octopus spoelt aan in De Haan

Wandelaars hebben een erg zeldzame vondst van een octopus gedaan op het strand van De Haan: een kleine achtarm (Eledone cirrhosa). Het is nog maar de derde waarneming van zo'n octopus aan onze kust. "De kleine achtarm is eigenlijk een dwaalgast in het zuidelijk deel van de Noordzee", zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee.

Van nature leeft de kleine achtarm in dieper water in holletjes. Het is nog maar de derde stranding van zo'n octopus voor de Belgische kust. "De vorige vondsten dateren uit 1934 en 2015. Ook toen ging het om dieren die er niet goed aan toe waren", volgens Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee.

De strandgangers die het dier vonden, hebben het terug in zee gezet. "Maar de kans is groot dat de octopus weer aanspoelt want het dier was er slecht aan toe", zegt Jan Seys nog.

Meest gelezen