Videospeler inladen...

TIJDLIJN: 1 jaar ebola-epidemie in het oosten van Congo

Precies een jaar geleden meldde de provinciegouverneur van Noord-Kivu dat een aantal verdachte overlijdens wel degelijk waren veroorzaakt door het ebolavirus. Een jaar later zijn er 1.813 mensen overleden aan de ziekte van de 2.700 die werden besmet. 

Congo was nog maar net bekomen van de vorige uitbraak van ebola, in de noordelijke Evenaarsprovincie, toen in het stadje Mangina het besmettelijke virus opnieuw opdook. Ditmaal was het ernstig. Het stadje lag niet ver van de grote handelsstad Beni. De vaccinatiecampagne begon vrij snel en intussen zijn 170.000 mensen ingeënt.

Maar de regio kampte al met problemen die het ergste deden vrezen: onveiligheid door gewapende groepen, een slechte infrastructuur en vooral een wantrouwige bevolking. De inwoners van Noord-Kivu en Ituri lijden al tientallen jaren onder het endemische geweld, ondanks bescherming door de grootste vredesmacht van de Verenigde Naties. 

De campagne is verschillende keren onderbroken nadat ebolacentra waren aangevallen. Bovendien is de handel van en naar de grote steden van levensbelang voor de boeren en kleine handelaars. Maar veel verkeer betekent een groter risico op verspreiding. Buurlanden Rwanda en Oeganda hebben intensieve controlemaatregelen genomen en hun eigen gezondheidspersoneel ingeënt. Maar het eerste geval van ebola over de grens met Oeganda veroorzaakte grote onrust. 

Expats eerst?

Twee weken geleden dook ebola op in de miljoenenstad Goma, de provinciehoofdplaats van Noord-Kivu en een belangrijke handelsader op een kilometer van Rwanda. Ook naar Butembo en via het Kivumeer naar Bukavu is er druk verkeer. 

Volgens de plaatselijke medische diensten is alles onder controle. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de epidemie uitgeroepen tot een noodsituatie met wereldwijde draagwijdte na het eerste geval van ebola in Goma. Onder plaatselijke inwoners wordt gemord. Ze zeggen dat vooral buitenlandse werknemers van de VN en NGO's in Goma worden beschermd. 

Wat is ebola precies? Bekijk onze explainer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen